Osobe koje nisu sposobne da vole
Osobe koje nisu sposobne da vole

Osobe koje nisu sposobne da vole: Zbunjujuća je situacija kada nam se udvara ili nas privlači oženjen muškarac, onaj koji ima defekt ljubavi, nesposoban je ili umanjeno sposoban da voli ili nas samo zavodi, a mi to ne prepoznajemo? Da li da započinjemo ili ostajemo u takvim vezama? Da li može da se voli više partnera istovremeno? Da li može da se voli za dvoje? Da li je bolje imati bilo kakvu vezu nego nikakvu?

 

Stvarna ljubav

Iako je teško definisati ljubav i oko nas egzistiraju mnogi oblici partnerskih ljubavi, složiću se sa razlikovanjem dva pojma: stvarna i prava ljubav koju podvlači prof. Milivojević. Njegova knjiga “Formule ljubavi” je, inače, odličan rođendanski poklon svakome koga volite.

reklame

Stvarna ljubav je odnos zasnovan na poznavanju partnera, čije mane možemo da tolerišemo, a dobre osobine dominiraju, gde se međusobno ocenjujemo kao vredna ljudska bića dostojna vezivanja i sa kim rado delimo zajednički intimni prostor. To je ostvarena ljubav koja je obostrana i uzvraćena. I nije nemoguća, nešto za čim samo čeznemo i težimo, nego je realno očekivati i odživeti stvarnu ljubav.

Osobe koje nisu sposobne da vole
Osobe koje nisu sposobne da vole

Prava ljubav je, pak, ono o čemu najčešće pričamo. Zasnovana je na našem sistemu verovanja o tome šta je ljubav. To je vizija idealne ljubavi. Nažalost, često je bazirana na iskrivljenim predstavama o sebi, o drugogom i o samom odnosu ljubavi. Često je i sa doživljajem da nam se dešava, te iako jedan deo nas smatra da je nešto u vezi sa njom neprihvatljivo ili čak štetno, kao da mi tu ništa ne možemo, jer je “jače od nas”.

Znakovi nedeostupnosti:

Kada tražimo partnera trebalo bi da je nediskutabilni uslov da je slobodan. Ako ne shvatimo da je to bitno, nećemo primetiti ni znakove da je partner neodgovarajući. Koji su to znakovi:

Oženjen je ili je u vezi sa nekim drugim;

Nije prežalio predhodnu vezu;

Emocionalno je hladan, zatvoren ili u konfliktu;

Nejasne signale daje, stalno morate nešto da dekodirate;

Stalno je umoran ili ima običaj da nestaje po nekoliko dana bez najave i traga;

(nastavak na sledećoj strani)

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.