Dame sa 0 krvnom grupom imaju dvostruko veću mogućnost da ostanu bez zdravih jajnih ćelija ili da im se jave druge zdravstvene tegobe povezane sa plodnošću, upozoravaju američki stručnjaci

Da li žene treba da zasnivaju porodicu i rađaju dok su mlađe, ili prvo da grade karijeru, umnogome zavisi od krvne grupe. Ovo se posebno odnosi na dame sa 0 krvnom grupom, jer imaju dvostruko veću mogućnost da ostanu bez zdravih jajnih ćelija ili da im se jave druge zdravstvene tegobe povezane sa plodnošću, upozoravaju američki stručnjaci sa njujorškog Albert Ajnštajn koledža.

– Sprovedena istraživanja pokazala su da žene sa 0 krvnom grupom imaju manje rezerve jajnih ćelija nego one sa nekom drugom krvnom grupom. O ovome treba povesti računa jer čak 44 odsto populacije na planeti ima 0 grupu među kojima je veliki procenat žena. S druge strane, pripadnice nežnijeg pola sa A i B krvnom grupom su zaštićene od manjka zdravih jajašaca. Žene sa 0 krvnom grupom nemaju antigene A i B, zbog čega imaju veću mogućnost da im se smanje rezerve jajnih ćelija – naglašava dr Edvard Nejat sa Albert Ajnštajn koledža.

reklame

Rezerve zdravih jajašaca se, inače, smanjuju kod svih sa godinama, tako da od prosečnih dva miliona na rođenju, u pubertetu taj broj iznosi oko 400.000, a posle 40. godine tek nekoliko stotina!

novosti.rs

loading...