NEOFOLKERI U SVAKODNEVNOJ PRIČI: Vatru zapali, đavole mali jer sam sama kao list na vetru (FOTO, VIDEO)

Došlo neko takvo vreme pa se više citiraju Marina Tucaković i Braja od Njegoša, ali barem se Andrić i Mika Antić i dalje dobro drže.

Gorenavedeni tekstopisci ističu da osluškuju šta se dešava oko njih i inspiraciju crpe iz svakodnevnih situacija te nije ni čudno što su njihove pesme opšteprihvaćene od strane napaćenog naroda. Izgleda su najcitiranije replike iz domaće kinematografije izgubile bitku od rima iz narodnjačkih hitova, mada je tako nešto i bilo za očekivati  jer me je još pre 10- ak godina jedan vrli intelektualac, navučen na džez, upitao kako sam skapirala Cecine stihove ”Pila sam ti kišu sa ramena”.

UĐI SLOBODNO, VIDI DA LI DIŠEM

Stvari su verovatno počele da se otimaju kontroli kad je nn lice po prvi put usred ozbiljne konverzacije i rečenice Mogu li nešto da te pitam? poželelo da ispadne vickasto i krenulo da deklamuje ”Ej, da te pitam koji je to ritam, ej to je ritam, ritam da te pitam” sa sve pokušajem da đuska ko Džej. Čak i u formalnim situacijama, kada poželiš da ispadneš kulturan i ne ulećeš ko džukela u prostoriju, na tvoje kucanje dobiješ Brenino ”Uđi slobodno, vidi da li dišem”. Mada nije isključeno ni da ovaj stih nekome nije pao na pamet usred neinventivnog koitusa, al’ to nije situacija za pevanje već za naricanje. Ako ljubazno zamoliš za uslugu, velike su šanse da čuješ ”Može, može, poklon može, dodir ne može” od Goge Sekulić.

https://www.youtube.com/watch?v=HK0OQyYTXFA

 

KO OVU DRAMU REŽIRA

Ipak, zna se da ljubav (pored para) pokreće svet te da naše psihofizičko stanje mnogo zavisi od emotivne (ne) ispunjenosti. Svidi ti se tip, razmenite telefone, kaže da će da te zove, prođe dan, tri, pet, a ti gledaš u mobilni i počneš da pevaš šta? Ni manje ni više nego ”Pozovi me da kažem zdravo” od Jelene Karleuše. Dotična ”bez vas ja sam samo ideja, a sa vama revolucija” gospođa Karleuša- Tošić možda nije ni svesna koliko se njen rani rad ”Ko ovu dramu režira nek’ moje ime ne bira za uloge što nikada nisu moje” koristi za opis duševnog stanja kad se čini da ti se ceo svet srušio na glavu. U istu svrhu ništa manje nisu popularni stihovi ljute protivnice JK, Dare Bubamare ”Sestro, drži me, sestro, pašću ti”.

 

PROĆI ĆE NAM ŽIVOT, ZAR TI ŽAO NIJE

Kad ti đavo ne da mira i već postaje sasvim izvesno da ćeš napraviti sranje, pod geslom YOLO (You only live once) po glavi ti se vrti ”Ko da sutra ne postoji” Seke Aleksić u kojem je obrađen i motiv bračne nevere, koja postade skoro pa opšteprihvaćen društveni fenomen. Devojke koje su na udaru oženjenih navalentne udvarače odbijaju sa ”Javi mi se kad poželiš drugi put da se ženiš” Marine Živković, a ako upadnu u začarani trougao zvani ”ja- on- njegova žena”, kao Očenaš izgovaraju ”U tvome telefonu moga imena nema, moj je broj al’ muško je ime da te ne provali žena” od Jovane Tipšin. Kad ni to ne pomaže, ona svom izabraniku (ako se to može tako nazvati) zavapi deo ultimativnog hita slavuja iz Mrčajevca ”Proći će nam život, zar ti žao nije” a onda verovatno od besa i nemoći lomi čaše od kristala. Al’ bolje i to nego da preti uz ”Rešila sam i ne bežim, oboje ću da odležim” opake folkerke Mire Škorić.

https://www.youtube.com/watch?v=pUMeKPkf76A

 

KOŠTAĆU TE, ALI NIKADA NE ŽALI

Kad još kao tvrdi pazar jer on ipak nije njen nivo ili su u vezi ali je negde zapelo, nema bolje od ”U šampanjcu da se kupam, nova kola da ti slupam” Ivane Elektre da se dečku objasni trenutno stanje stvari. Još jedna pesma koja među mlađim naraštajima ima kultni status i deklamuje se u po noći i u po bela dana, a u kojoj se spominju brojna materijalna dobra jeste Stojina ”Bela ciganka” (vidi sliku, ne vredi da objašnjavam).

…ili u slobodnom prevodu :#stojizam se nezaustavljivo širi…

Posted by Stoja on Wednesday, 20 May 2015

TI NISI ČOVEK, TI SI GREŠKA

Mnoga muvanja su verovatno promenila svoj tok kada baja, u želji da impresionira svoj predmet interesovanja, odvali ”Sedi mi u kola, samo natenane da te bata provoza na tablice strane” od Bobana Piromana. Ako cica padne na tu foru, jedan kroz jedan da će joj se kroz glavu proći ”Ti si moje svetlo na kraju tunela” Viki Miljković. A ako shvati da je notorna seljačina, jadaće se da je ”sama kao list na vetru” po uzoru na Draganu Mirković i pitaće se kud se dedoše normalni momci. A kad uleti neki ok tip, današnje devojke poput mantre ponavljaju ”Vatru zapali, đavole mali”, deo velikog hita MC Yankoo i Milice Todorović ”Moje zlato” , što bi se moglo smatrati novom verzijom onog Breninog, u narodu opšteprihvaćenog, ”Hajde vrata razvali, dođi pa me zapali”. Kad se ljubav neslavno završi, onda devojčice i sve koje se osećaju tako besomučno ponavljaju ”Ti nisi čovek, ti si greška” iz istoimene pesme Katarine Grujić.

 

BAŠ JE SUPER DIM, BAŠ SE DOBRO PROVODIM

Muzički opus srpske majke, kako fanovi nazivaju Svetlanu Ražnatović, deluje kao prava riznica životnih mudrosti. Koliko puta sam od znane ili neznane devojke čula da ”najbolje izgleda kad se najgore oseća” i ”Živ se čovek na sve navikne, pa valjda ću ja ako bogda” ili ”A ja ko na pustom ostrvu” (sama kao list na vetru, samo Ceca stajl). I kako drugačije da objasniš kad te pitaju šta ima novo ako ne sa ”Moj je život mrtvo more bez ijednog talasa”, da shvate da se smaraš za medalju u gradu, a vešto glumataš ako im ne kažeš ”Baš je super dim, bas se super provodim”, a potpuni raspad svog života ne opišeš sa ”Inače sve je full i sve je super”?

Maja Čanović


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.