simbol ženstvenosti

Mastopatija je izraz koji označava fibrocistične promene u dojci. Može biti i bez simptoma, ali najčešće se vezuje za bol i oticanje, kao i pojavu malih čvorića ili grudvica. Da li bolnije stanje znači i veću opasnost od bolesti?

 

Ima nešto dobro kod „onih“ dana u mesecu, a to je što većina žena i bez datuma nasluti dolazak menstruacije po bujanju grudi. Naše grudi se svakog meseca pripremaju za svoj vekovni zadatak – dojenje, ali ako vam majčinstvo još nije ni u mislima ili su vaši mališani odavno prerasli pelene, ostaje mesečni užitak u pogledu na dekolte, koji je najlepši baš u tom periodu, i barem nam tesne letnje majičice i haljine tada stoje skoro savršeno.

Mastopatija
Mastopatija
reklame

Problem je jedino što su u tom periodu dojke često osetljive na dodir, gotovo bolne. Sve ovo događa se usled igre hormona u danima kada se telo svakogai meseca priprema za začeće.

– Slične simptome, ali jačeg intenziteta, odnosno bolnije, izaziva mastopatija od koje pati oko 70 posto žena – saznajemo od dr Mime Fazlagić, ginekologa. Javlja se već od 25. godine, no češći su problemi oko 40. ili 50. godine i ne prestaju sa menstrualnim ciklusom, već traju tokom celog života. A kako je poslednjih godina pokrenuta velika kampanja zbog smrtnosti kod žena izazvane rakom dojke, potrebno je naglasiti da mastopatija nije zdravstveno opasna i da kod veoma malog broja žena (oko tri posto) može biti povezana sa rakom dojke. Mastopatija nastaje pojačanim radom hormona, ali to nije bolest već stanje koje može da vas muči nezavisno od menstrualnog ciklusa.

Kod nekih žena problem je tako težak da nakon što skinu grudnjak ne mogu ni da dotaknu dojke, pa čak ni da usmere blagi mlaz vode sa tuša prema njima, koliko im je tkivo bolno. Dodatne probleme izaziva i to što su mastopatične dojke tokom menstruacije još bolnije i otečenije, pa neke žene ublažavaju bol nošenjem većeg grudnjaka.

– Mastopatija je prihvaćen izraz za fibrocistične promene u dojci. Može biti i bez simptoma, no najčešće se vezuje za bolnost i oticanje, kao i pojavu čvorića, grudvica, ili pravih velikih kvrga u tkivu dojke, zavisno od stepena. Međutim, bolnije stanje ne znači i veću opasnost od bolesti. Dojka je organ pod stalnim hormonskim uticajem. U trudnoći i neposredno nakon porođaja kada su žlezde u grudima aktivnije mastopatija može pokazati još intenzivnije simptome – objašnjava dr Mima Fazlagić.

Pri pomenu reči „mastopatija“ mnoge žene misle da je samo reč o povećanoj količini masnog tkiva, međutim te promene obuhvataju ceo skup poremećaja u žlezdanom tkivu dojke. Često je praćena bolnim, ponekad i natečenim dojkama, naročito u vreme pred menstruaciju, tokom menopauze ili posle operacije materice jajnika.

Možemo primetiti da u jednom ciklusu žene osećaju bolove i otečenost dojki pred menstruaciju, a u drugom se te tegobe ne javljaju. Ovo se objašnjava činjenicom da su žene pod stanjem većeg stresa osetljivije na bolove. Kod manjeg broja žena navedene tegobe prisutne su tokom celog ciklusa, a stručnjaci objašnjavaju da je to zbog hroničnog stresa, konzumiranja veće količine kafe, kao i pušenja.

Žlezdano tkivo dojke sastavljeno je od mehurića i kanalića, zbog čega je mekano i elastično poput sunđera. U dojci postoji i vezivno tkivo, vezivne niti koje grade žlezdu u režnjeve i tako formiraju ceo organ. Ako dođe do umnožavanja vezivnog tkiva u žlezdanom tkivu dojke ono postaje tvrdo na dodir. Istovremeno, i u mlečnim kanalićima uvek ostane nešto sekreta koji cirkuliše kroz njih. Mastopatične promene mogu otežavati tu cirkulaciju, pa dolazi do zastoja sekreta u kanalićima. Posledica su prošireni kanalići, a ponekad mogu nastati i ciste i/ili dobroćudni tumori – fibroadenomi.

Dijagnoza mastopatije postavlja se na osnovu pregleda dojki, ultrazvučnim nalazom i mamografijom, a kod prisustva iscetka i citološkom analizom. Kod svih sumnjivih nalaza dijagnostiku je potrebno dopuniti punkcijom ili biopsijom sumnjivih promena, odnosno histološkom analizom tkivnih promena.

Iako mastopatija nije bolest, kvrgava područja u dojkama mogu zamaskirati one zloćudne kvržice koje vas upozoravaju na rak dojke. Zato žene sa mastopatijom teže mogu da izvrše samopregled dojke i uoče promenu. Trebalo bi da se pridržavate standardnih preporuka o pregledu koje podrazumevaju da dvaput godišnje idete na ultrazvučni pregled dojki, a jedanput godišnje na klinički pregled. Iznad 40. godine trebalo bi dodatno, na predlog specijaliste, uraditi i mamografiju. A obavezno proverite svako sumnjivo novo, neobično otvrdnuće u grudima koje se razlikuje od okolnog tkiva, promenu boje kože ili bradavice, crvenilo ili iscedak iz bradavice.

S obzirom na različite forme mastopatije, kao i različitost subjektivnog doživljaja tegoba, u lečenju mastopatije potrebna je individualna terapija. Kod jednostavne mastopatije cilj je pre svega ispraviti “estrogensku dominaciju”.

Lekar će odrediti da li je potrebna bilo kakva terapija, ali u preventivi i ublažavanju bolova mastopatije, fitoterapeuti tvrde da odlične rezultate daju kreme i čajevi na biljnoj bazi. Diuretskim delovanjem bilja pojačava se lučenje viška tečnosti koja se sakuplja u međućelijskom prostoru i tako se smanjuje otečenost, napetost dojki i bol.

Preporučuje se raznovrsna ishrana sa što manje zasićenih masti i što više voća i povrća. Trebalo bi smanjiti i unos soli. Što se fizičkih vežbi tiče, žene koje imaju mastopatiju trebalo bi da izbegavaju teške poslove u kojima se naprežu ruke i grudni mišići. Boravak na svežem vazduhu, vežbe poput joge, lagane šetnje – dobar su izbor za sve koji žele da se posvete sebi i svom zdravlju.

Mastopoatiju je moguće lečiti i prirodnim preparatima. Dojke i pazuho dva puta dnevno namažite kremom na bazi nevena, lavande, borovih iglica ili maslačka. Nanošenje kreme uvek završite ispod pazuha jer na taj način prirodno prati put limfe. Pored kreme, možete koristiti i čaj protiv mastopatije.

Iako bi se mastopatija po svojoj učestalosti, ali i bezopasnosti, mogla na neki način uporediti sa celulitom, razlika je u tome što se kreme i tablete protiv celulita prodaju na sve strane, a leka za mastopatiju baš i nema… Neke žene koriste obloge, pa nekima pomažu hladni, a nekima topli. Od preventivnih lekova kojima se stanje možda može ublažiti najprodavanije su kapsule od ulja noćurka – kažu nam u apoteci.

lisa.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.