Mali vodič za dopisivanje na početku veze: Kakve poruke treba da mu šalješ, a koje treba da izbegavaš
Mali vodič za dopisivanje na početku veze: Kakve poruke treba da mu šalješ, a koje treba da izbegavaš

Upravo ste upoznali nekoga i osetilhi da među vama postoji emija, a onda ste osetili i potrebu za slanjem neke domišljate poruke? Ali šta ako na poruku ne dobijete brzi odgovor? Hoćete li se zbog toga osećati teskobno, povređeno, tužno…? S druge strane, šta ako dobijete odgovor, ali on ne bude u skladu s vašim očekivanjima? Hoćete li se i tada loše osećati?

Ako se na početku nove veze nađemo u situaciji u kojoj pošaljemo poruku, ali ne dobijemo odgovor ili odgovor koji dobijemo ne bude u skladu s našim očekivanjima, vrlo lako možemo da zapnemo u razmišljanju o tome zašto nismo dobili odgovor ili šta kratak odgovor koji smo dobili znači. U takvim situacijama mnoge osobe znaju da se osete odbačeno iako za takvo što u stvarnosti nema potrebe.

Naime, kada se dopisujemo s osobom koju još uvek ne poznajemo dobro, lako donosimo zaključke koji ne odgovaraju istini. Razlog je to što poruke koje šalje druga strana interpretiramo na osnovu naših emocija i očekivanja pa je verovatnoća da porukama nametnemo pogrešan ton vrlo velika.

reklame

Pogrešno tumačenje poruka može na samom početku da uništi odnos koji možda ima potencijala. Da se to ne bi dogodilo, u nastavku pročitajte mali vodič o tome šta da radite, a šta ne prilikom dopisivanja s novom osobom u vašem životu.

ŠTA ČINITI

1. Na početku pišite kratko i jednostavno

Ako ste osoba koja piše duge poruke i ulaže puno energije u ono što šalje, imajte na umu da drugoj strani možda neće biti prijatno da iskazuje bilo kakva osećanja tokom početnog dopisivanja. U ranim fazama dopisivanja najsigurnije je slati praktične poruke kojima ćete reći ono potrebno, ali nećete preterati.

2. Ne postavljajte prevelika očekivanja

Delujte pod pretpostavkom da čak i odgovor od nekoliko reči na vašu poruku ne predstavlja odraz osećanja druge strane, nego je to samo potvrda da je vaša poruka primljena.

Mali vodič za dopisivanje na početku veze: Kakve poruke treba da mu šalješ, a koje treba da izbegavaš
Mali vodič za dopisivanje na početku veze: Kakve poruke treba da mu šalješ, a koje treba da izbegavaš

Takođe, imajte na umu i da ćete biti ranjiviji ako postavite prevelika očekivanja o tome kako bi odgovori suprotne strane trebalo da izgledaju, kao i da osobu s kojom ste tek počeli dase dopisujete ne poznajete dovoljno dobro pa ne znate kako funkcioniše u svetu poruka.

3. Nazovite

Ponekad je poziv bolji potez od razbijanja glave porukama, njihovim sadržajem i analiziranjem odgovora. Za razliku od poruka, na ovaj način osoba s druge strane čuće vaš glas i vi njen pa ćete čuti i ton glasa i osetićete raspoloženje osobe dok razgovara s vama, što će vam pružiti mnogo pouzdanije informacije o tome kako se oseća.

ŠTA NE ČINITI

1. Ne zamarajte se vremenom

Nemojte se zamarati time koliko vremena drugoj strani treba za odgovor. To što vi šaljete poruke osobi koja vam se sviđa ne znači da ona mora da deluje u skladu s vašim rasporedom. Uostalom, postoji čitav niz razloga zbog kojih vam osoba ne odgovara u najkraćem mogućem roku – možda joj je isključen zvuk ili mobilni telefon, možda radi, možda spava, možda se tušira… Budući da nikad ne možete sa sigurnošću da znate zašto odgovor “kasni”, najbolje je ne pokušavati da analizirate izostanak brze reakcije jer će to samo pridoneti vašoj bespotrebnoj anksiozosti.

loading...