Čarape foto Pixabay

Crvena čarapa ili majica najčešći su predmet-krivac za obojeno belo rublje. Donje rublje roze boje verovatno je noćna mora svakog muškarca ali velika je verovatnoća da će se to svakom od njih dogoditi barem jednom u životu.

Zašto se to dešava?

Do ovakvih nezgoda dolazi zato što većina odeće jarkih boja otpušta deo boje na visokim temperaturama. To je slučaj pogotovo sa novim stvarima. Zato je dobro šarenu garderobu uvek odvajate posebno na tamnije šareno i posebno na svetlije šareno, te ih tako i perite, piše 24sata.

reklame

Šta možete učiniti?

Ali kada vam se dogodi da vam se beli veš oboji, najpre proverite etiketu. Ako piše da se predmet ne sme izbeljivati, zaobiđite ga. Taj karakter izgleda kao trougao sa oznakom Ks preko njega. No u većini slučajeva belo rublje od 100% pamuka to podnosi jer se obično radi o pokrivačima, peškirima i donjem vešu. Namočite obojeno rublje u vodu u koju ste dodali malo izbeljivača. Ostavite da tako stoji 15-30 minuta. Operite ponovo na brzom programu i uključite duplo ispiranje.

Ako se radi o osetljivoj odeći koja ne podnosi izbjeljivač – u sledeće pranje dodajte krpice za izvlačenje boje. Možete i u odeljak za prašak staviti i tečnost za uklanjanje mrlja te ponovno oprati stvari kao i inače.

(24sata.hr)

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.