Nekoliko reči o autoru, Antoanu de Sent Egziperu.

Autor ,,Malog Princa” rođen je u Lionu, u Francuskoj 29. juna 1900. godine. Kao mali želeo je da postane pilot i pisac, i obe želje je uspeo da ostvari.

Ipak prvo je postao pilot u Strazburu i radio za civilno vazduhoplovstvo. Imao je sreću da se druži sa poznatim francuskim piscima, kojima je pokazao svoja dela, pa su ga prijatelji i podržali da počne i da objavljuje svoje priče i romane. Obično je pisao na osnovu nekih životnih iskustava i sopstvenih priča, a neka poznatija dela osim ,,Malog Princa” su: ,,Avijatičar”, ,,Ratni pilot”, ,,Pravac jug” ,,Noćni let”, ,,Zemlja ljudi”…

reklame

1931. se oženio, a 1935 imao je avionsku nesreću kada se srušio u pustinji. Tokom četiri dana imao je halucinacije usled dehidracije. Smatra se da je taj događaj bio na neki način inspiracija da se započne roman ,,Mali Princ”, jer radnja romana počinje kada se narator srušio u pustinju avionom. Antoanova supruga Konsuelo, bila je insiracija za lik Ruže u romanu.

Iako je bio civilni pilot, tokom Drugog svetskog rata se prijavio u dobroviljce, kako bi se borio protiv Nemačke, i 1944. poginuo tokom leta. Bilo je to samo godinu danan nakon što je ,,Mali Princ” objavljen.

 

saznajlako.com

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.