Šta to mršavi ljudi rade drugačije u restoranu od vas

Stalno dobijamo savete o hrani koju nikako ne smemo jesti pre spavanja, ali da li znate koje namirnice je dobro jesti pre spavanja?

Donosimo vam spisak od 7 namirnica koje možete jesti u bilo koje doba dana, a pogotovo pre spavanja

1. Trešnje

Ovo voće jedan je od retkih namirnica koje sadrže melatonin,hormon koji reguliše naš biološki sat. Tokom noći nas tera na spavanje, a nedostatak melatonina tokom dana dovodi nas u stanje ‘budnosti’. Zbog toga se pre spavanja slobodno prepustite uživanju u trešnjama.

reklame

tresnja

2. Ćuretina

Sadrži aminokiselinu triptofan, zaslužnu za to što često zaspite ispred televizora. Triptofan poboljšava san pa je ćuretina dobar izbor hrane koju možete pojesti pre spavanja. Uživajte u ćurećim prsima s povrćem ili sendviču s ćuretinom i pecivom sa žitaricama.

3. Jasmin pirinač

Delikatesni pirinač blagog orašastog okusa iz tropskih područja nalazi se visoko na glikemijskom indeksu, što znači da se sporo probavlja i zbog toga se glukoza sporo ispušta u krvotok. Prema jednom istraživanju konzumiranje jasmin pirinča pre spavanja prepolovilo je vreme koje je ispitanicima bilo potrebno da zaspe.

4. Žitarice sa složenim ugljenohidratima

Namirnice pune jednostavnih ugljenohidrata (razni keksi i kolači) nisu dobar izbor jela pre spavanja, ali zato su žitarice sa složenim ugljenohidratima pun pogodak.

Kinoa, ječam, heljda samo su neke od žitarica koje možete konzumirati, a odličan izbor su i pahuljice sa složenim ugljenohidratima.

Slobodno ih kombinujte s mlekom koje (poput ćuretine) sadrži triptofan i poboljšava san.

zitarice

5. Banane

U sebi imaju magnezijum i kalijum koji opušta mišiće, a sadrže i dobre ugljenohidrate koji će vam pomoći da zaspite.

banana-5734_640

6. Batat

Ova sjajna namirnica sadrži kompleksne ugljenohidrate koji poboljšavaju san, kalijum koji opušta mišiće, niskokalorična je i ne sadrži masti zbog čega je idealna za obrok pre spavanja.

7. Čaj od valerijane

Nije tajna da čaj od korena valerijane smiruje telo i um pa je zbog toga preporučuje da se konzumira pre spavanja. Sjajno deluje na želudac i smiruje ga, opušta mišiće i pomaže kod glavobolje. Ali oprezno sa valerijanom, ne prija svakome.

Zadovoljna.dnevnik.hr

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.