Ko nosi ovo prezime, ima PLAVU KRV: Proverite da li vodite poreklo od srpskih plemića i vladara
Paja_Jovanović - Ženidba Cara Dušana (foto: wikipedia)

Da li znate poreklo i značenje vašeg prezimena? Proverite ovde – možda zapravo potičete od neke srpske plemićke porodice, a da toga niste ni svesni!

Prezime je za Srbe uvek bilo “porodično ime”. Ono pokazuje poreklo, pripadnost, drevnog pretka koji je danas udaljenim ljudima nekada bio zajednički.

Nastanak današnjih prezimena u Srbiji vezuje se za kneza Aleksandra Karađorđevića koji je 1851. godine jednim aktom naredio uspostavljanje trajnih prezimena po najstarijim i najznačajnim precima. Ipak, zahvaljujući sačuvanim manastirskim, carskim i kraljevskim poveljama i spisima iz prošlosti, pre svega iz Srednjeg veka, danas znamo da su se i naši preci prezivali slično kao i mi danas.

reklame

Predstavljamo vam prezimena srpskih vladara koja su nosile srpske srednjovekovne plemićke porodice i vladarske dinastije. 

Branković

Brankovići su srpska vlastelinska i vladarska porodica iz 14. i 15. veka. Najpoznatiji predstavnik je svakako Vuk Branković, učesnik boja na Kosovu, oženjen Marom, ćerkom kneza Lazara i kneginje Milice. Kasnije su nosili titulu despota, i samostalno, ali i kao turski vazali. Veruje se da danas nema direktnih potomaka ove porodice.

Pročitajte: 20 stvari koje privlače sreću, i 10 stvari koje privlače nesreću u kuću.

Balšić

Balšići su bili srednjovjekovna srpska dinastija, koja je vladala Zetom od 1360. do 1421. godine. Posle smrti cara Dušana Balšići postaju gospodari Zete, priznajući samo formalno vlast srpskog cara Uroša.

Branivojević

Branivojevići su bili srpska vlastelinska porodica koja je u drugoj polovini XIII i prvoj trećini XIV veka vladala Humom. Njen rodonačelnik bio je vlastelin Branivoje koji je od kralja Milutina dobio na upravu Ston i Pelješac. Posle Milutinove smrti, oni su se praktično otcepili od kraljevine Srbije, posle čega su otpočeli širenje svojih poseda.

NASTAVAK PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.