Kako da znam da me voli
Kako da znam da me voli

Kako da znam da me voli: 7 znakova da si mu se uvukla pod kožu i da te želi zauvek. Njegova ljubav možda nije očigledna, ali dela govore sve, ali baš sve, samo bi trebalo da ih protumačiš.

IZ KAKVE SI PORODICE?

Mnogi od vas u ovoj priči prepoznaju nedostatak samopouzdanja. Razlozi koji dovode do ovakvih pitanja su različiti. Ono što moramo imati u vidu jeste da partneri potiču iz različitih porodica. Na prvi pogled su slične (finansije, poreklo, obrazovanje), ali su načini na koje su članovi porodica pokazivali ljubav i povezanost između sebe potpuno različiti.

Primer: Nenad je odrastao u porodici u kojoj je tata puno radio, malo je provodio vremena sa decom i ženom, a i kad bi se to desilo nije ih mazio, više ih je kritikovao i stalno postavljao veće ciljeve. Nikad nije bilo pohvale, uvek samo strogoća i distancira. Za razliku od njega,

reklame

Primer: Nevena je odrasla u porodici u kojoj je otac stalno pokazivao majci koliko mu je stalo do nje i dece. Igrao se sa njima, donosio sitne poklone sa putovanja, uvek je nalazio vreme da im pomogne. Često ih je grlio, ljubio i podržavao.

LJUBAV SE (NE) PODRAZUMEVA

U Neveninoj sadašnjoj vezi sa Nenadom, ona traži takve pokazatelje ljubavi, a on ih ne daje jer ih u svojoj primarnoj porodici nije naučio. Za njega se to podrazumeva: ako je sa njom– voli je. Na početku svake veze, partneri nikad nisu sami. Uvek je tu bar šestoro ljudi: njih dvoje i njihovi roditelji. Dok se partneri upoznaju, oni u stvari uče da vole partnera na način na koji je njemu to potrebno, a ne onako kako oni misle da treba.

Kako da znam da me voli
Kako da znam da me voli

Kad je Nenad shvatio da je Nevena nesigurna u njegovu ljubav (objasnila mu je šta joj je to potrebno), on se potrudio da joj stalno to pokazuje na način na koji je njoj potrebno: kroz sitne pažnje-kupovinom jednog cveta, a ne basnoslovno skupog buketa, rukom prebačenom preko ramena u bioskopu, organizovanjem jednostavnih zajedničkih šetnji po Adi ili Košutnjaku…

Naravno i ona se potrudila da njemu pripremi omiljenu poslasticu, da ga ne zivka deset puta dnevno dok je na poslu i prestala je da ga stalno zapitkuje da li je voli. POČELA JE DA OSEĆA.

KAD VAM JE STALO DO PARTNERA I VEZE KOJU GRADITE, POKAŽITE TO ONAKO KAKO JE PARTNERU POTREBNO. Ne oklevajte da pokažete, ispričate, tražite šta je to što vama treba i saznajte šta je to što partneru treba. Potrudite se da njegove potrebe stavite ispred svojih, a on će vam uzvratiti istom merom. Ako nije tako duže vreme zapitajte se da li je to partner koji vam je potreban.

MALI ZNACI LJUBAVI

Jedna od najuticajnijh teorija koja se bavi proučavanjem partnerskih odnosa je Gotmanova. U svom bihejvioralnom pristupu baziranom na spoljašnjim znacima u ponašanju naveo je mnoge pokazatelje. Osvrnuću se na neke za koje smatram da su bitni.

1.ŽELI DA SA VAMA PROVODI ŠTO VIŠE VREMENA

Iako puno radi i ima mnogo obaveza, neko kome je stalo do vas i vase veze, pronaći će uvek vreme da ga kvalitetno provedete zajedno.

2.PRIHVATA VAŠE MIŠLJENJE

Možete imati potpuno različita uverenja o mnogim stvarima, ali će vas uvek saslušati i neće vas napadati. Uvek želi da čuje šta imate da mu kažete, možda se neće složiti, ali vas nikad neće omalovažavati.

3.POMAŽE VAM KAD VAM JE POMOĆ POTREBNA

Razboleli ste se, imate puno obaveza, ne možete da stignete da sve uradite… on je tu da vam pomogne. Pobrinuće se za „supicu“ ako ste prehlađeni, doneće lek iz apoteke. Podići će vašu haljinu sa hemijskog čišćenja ako vi radite do kasno.

4.UKLJUČUJE VAS U SVOJE PLANOVE

Pitaće vas o vašim planovima kad je potrebno da organizuje svoje vreme.

5.POKAZUJE SVOJU NAKLONOST FIZIČKOM BLISKOŠĆU

Ne mora to uvek biti seks, dovoljno je da vas zagrli, da vas značajno „pogleda očima“…

6.BRANI VAS I VAŠU VEZU KAD VAS NAPADAJU

Ovo je naročito bitno kad su u pitanju veze protiv kojih su primarne porodice partnera. Ako vas kritikuje njegova mama, a on staje na vašu stranu, ako ga drugovi zadirkuju da postaje „papučić“, a on je na to ponosan…

7.OSEĆATE SE DOBRO U VEZI SA SOBOM, KAD STE PORED NJEGA

Po meni, ovo je najbitnije.Kad partner svojim ponašanjem podstiče vaše samopouzdanje, kad vas voli onakvu kakva jeste i koji čini da se OSEĆATE DOBRO u vezi sa svim aspektima vašeg života. Namerno sam naglasila OSEĆATE, ne da mislite- jer kad MISLITE onda uvek uključujete svoja uverenja koja su nastala pod uticajem nekih drugih ljudi.

KAD SE OSEĆATE DOBRO PORED SVOG PARTNERA, ONDA SE NIKAD NE PITATE DA LI VAS VOLI. OSEĆATE!

Zapitajte se šta to VOLIM TE za vas i vašeg partnera znači. I onda tome dodajte vaš tajni sastojak ljubavi i divljenja. I posmatrajte šta se dešava…

bgonline.rs

loading...