Izbegavajte da krivite same sebe

Budući da je plan manipulatora da traži i iskoristi vaše slabosti, razumljivo je da se možda osećate neadekvatno, ili čak krivite sebe što niste zadovoljili manipulatora. U takvim situacijama važno je da zapamtite da vi niste problem; vi ste jednostavno manipulisani da biste se osećali loše, kako bi se stvroila veća verovatnoća da predate svoju moć i prava nekom drugom.

Razmotrite vaš odnos sa manipulatorom i postavite sledeća pitanja:

Da li me tretira sa iskrenim poštovanjem?

reklame

Da li su očekivanja i zahtevi ove osobe od mene razumni?

Da li je posvećenost u ovom odnosu jednostarana ili ne?

Na kraju, da li se osećam dobro u ovom odnosu?

Vaši odgovori na ova pitanja pružiće vam jasne naznake o tome da li je “problem” u vezi sa vama ili drugom osobom.

Usredsredite se na njih tako što ćete ih ispitivati

Neizbežno, psihološki manipulatori će vam nešto tražiti (ili zahtevati). Ove “ponude” često vas teraju da pređete granica kako biste zadovoljili njihove potrebe. Kada se traži nešto nerazumno, ponekad je korisno da vratite fokus na manipulatora tako što ćete mu postaviti nekoliko pitanja da vidite da li bi oni bili spremni da učine isto.

Kako da se boriš sa manipulatorima: Nauči da kažeš NE - surovo, ali na finjaka!
Kako da se boriš sa manipulatorima: Nauči da kažeš NE – surovo, ali na finjaka!

Na primer:

“Da li ti ovo izgleda razumno?”

“Da li ono što želiš od mene zvuči pošteno?”

“Da li ja imam pravo glasa u ovome?”

“Da li me pitaš ili mi samo kažeš?”

“Šta ja dobijam iz ovoga?”

“Da li zaista očekuješ da ja [ponovite zahtev]?”

Kada postavljate takva pitanja, postavljate ogledalo, tako da manipulator može da vidi pravu prirodu njegove ili njene varke. Ako manipulator ima imalo samosvesti, on ili ona će verovatno povući zahtev.

S druge strane, istinski patološki manipulatori će odbaciti vaša pitanja i insistirati na tome da se dobiju svoje. Ako se to dogodi, primenite sledeće savete kako biste zadržali snagu i zaustavili manipulaciju.

Koristite vreme u svoju korist

Pored nerazumnih zahteva, manipulator će često od vas da očekuje odgovor odmah, kako bi maksimalno povećao pritisak i kontrolu nad vama u toj situaciji. U ovim trenucima, umesto da odmah odgovorite na zahtev manipulatora, razmislite o tome kako da iskoristite vreme u svoju korist i udaljite se od njegovog neposrednog uticaja. Možete da kupite vreme tako što ćete jednostavno reći: “Razmisliću o tome.”

Uzmite vremene da procenite prednosti i nedostatke neke situacije, i razmislite da li želite da pregovarate o pravednijem rešenju ili da li vam je bolje da kažete “ne”, što nas vodi do sledeće tačke:

Naučite kako da kažete NE – Diplomatski, ali odlučno

Biti u stanju da kažete „ne“ diplomatski, ali odlučno je da praktikuje umetnost komunikacije. Efikasno artikulisana, ona vam omogućava da čtvsto stojite na zemlji dok pregovarate. Zapamtite da vaša osnovna ljudska prava uključuju pravo da postavite svoje prioritete, pravo da kažete „ne“ bez osećaja krivice i pravo da sami izaberete svoj srećan i zdrav život.

Postavite posledice

Kada psihološki manipulator insistira na kršenju vaših granica i ne prihvata “ne” kao odgovor objasnite posledice.

Sposobnost da se identifikuju i utvrde posledice je jedna od najvažnijih veština koje možete da iskoristite da biste se rešili teške osobe. Efektivno artikulisana, posledica stavlja manipulatora na pauzu i primorava nju ili njega da pređe sa kršenja na poštovanje.

Suočite se sa nasilnikom, ali pažljivo

Psihološki manipulator takođe postaje nasilnik kada on ili ona zastrašuje ili nanosi štetu drugoj osobi.

Najvažnija stvar koju treba da imate na umu u vezi sa nasilnicima jeste da oni biraju one koje smatraju slabijima, tako da dokle god ostanete pasivni i popustljivi, sami postavljate metu. Ali mnogi manipulatori su takođe kukavice iznutra. Kada njihova žrtva počne da pokazuju neposlušnost i brane svoja prava, siledžija će se često povući.

Stil.kurir.rs

loading...