Jugoslovenka Dora Mar bila je Pikasova muza, ljubavnica i žrtva: Luda ljubav od koje je ostalo samo ludilo...
Dora Mar (Teodora Marković) foto: Facebook

Iza slavnog Pikasa ostalo je nebrojano priča o njegovom nezasitom seksualnom apetitu, rasturenim brakovima i aferama koje su zaokupljale pažnju javnosti još i više od njegovih umetničkih dela.

Ovo je priča o lepoj i talentovanoj Jugoslovenki koja je bila jedna od njegovih “žrtava”. Zahvaljujući poznanstvu sa francuskim pesnikom Polom Elijarom i odličnom poznavanju španskog jezika, francuska umetnica-slikarka, poeta i fotografkinja, Dora Mar (Teodora Marković pre nego što je promenila ime) 1936. godine, na terasi jednog kafea u Parizu, upoznala je španskog slikara Pabla Pikasa – piše Kurir.

Dora Mar je toga dana za samo nekoliko trenutaka osvojila Pikasa, a poznanstvo sa njim će joj potpuno promeniti život – i kao ženi i kao umetnici. Navodno je prilikom njihovog prvog susreta Dora iz svoje torbe, izvadila nož i igrajući se počela je da ga zabada između prstiju. Na rukama su joj bile elegantne rukavice. U jednom trenutku Dora se povredila, a njena rukavica bila je natopljena krvlju. Pikaso je istovremeno bio iznenađen i oduševljen tim prizorom. Svojom maramicom je zaustavio Dori krv, a famoznu rukavicu je čuvao u svom ateljeu. U stilu ovog incidenta protekla je i njihova veza.

reklame

Dora Mar otkrila je pred smrt da je Pikaso fizički i seksualno zlostavljao što je dodatno otežavalo njeno psihičko stanje jer je bolovala od depresije i anksioznosti, piše Vintidžnjuz.

Pre Dore, Pikaso je bio u braku sa ruskom balerinom Olgom Hohlovom, a nakon nje u vezi sa svojim modelom, sedamnaestogodišnjom Francuskinjom, atraktivnom Marijom Terezom Valter. Vezu sa Marijom doživela je krah čim je upoznao zanosnu Doru.

Postoji jedna anegdota vezana za kraj veze između Pikasa i Marije Tereze, prema kojoj se Dora potukla sa Marijom u Pikasovom ateljeu. Pikaso kao da je uživao. U jednom trenutku je izjavio “neka bolja pobedi”.

Kao posledica ovog događaja nastala je slika “Borba u kavezu” gde su u borbi dve golubice jedna crna (Dora Mar) i jedna bela (Marija Tereza). Na slici se vidi da crna golubica pobeđuje što se desilo i u stvarnom životu.nDora Mar se uselila u Pikasov stan dok je Marija Tereza morala da sa preseli sa Pikasovom ćerkom Majom u stan koji se nalazio u komšiluku, piše Dejli mejl.

Dorina autentičnost, hipersenzitivnost i senzualnost, postale su inspiracija Pikasu. Za vreme njihove burne ljubavne veze, koja je trajala od 1936. do 1943. godine, Pikaso je naslikao desetine Dorinih portreta, a kao inspiracija poslužila mu je i za čuvenu sliku “Gerniku” (1937) na kojoj je takođe ovekovečena.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.