NOTE NA DUPETU GREŠNIKA: Poslušajte kako zvuči muzika koja odjekuje Bošovim paklom

Studentkinja iz Oklahome – Amelija Hemrik, transkribovala je notni zapis sa zadnjice jedne od figura sa čuvenog triptiha “Vrt naslade” Hijeronimusa Boša. Radi se o delu triptiha pod nazivom “Pakao”.

Na svom blogu, ona je kompoziciju koju izvodi prema notama sa čuvene slike nazvala “doslovno 600 godina stara dupe – muzika iz pakla”.

S obzirom da je triptih nastao negde oko 1500. godine, starost ove kompozicije je bliža cifri od 500, nego od 600 godina, ali to ne remeti činjenicu da je neko konačno čudesnim i uznemirujućim prikazima na slici sada dodao i muzičku podlogu.

reklame

Sam zapis na zadnjici grešnika u paklu predstavlja arhaičnu formu zapisivanja nota korišćenu ponajviše u Gregorijanskom pevanju.

Poslušajte kako zvuči sama muzika sa Bošove slike:

https://youtu.be/LAfCxVBZ6Ag

Na ideju da note sa čuvene slike pokuša da odsvira, Amelija je došla jedne noći dok je spremala ispite. Znate ono kako nam je sve interesantnije od dok učimo, nego ono šta zaista treba da se uči? Tako je nastala i ova kompozicija. Amelija ju je kao šalu okačila na svoj blog, a ispostavilo se da je njeno delo od istorijskog značaja, s obzirom da ove note niko pre nje nije zaista odsvirao.

A evo kako izgleda pevanje po notama zapisanim na zadnjici grešnika u paklu:

Sasvim prirodno i očekivano, vrlo brzo, pojavila se i metal verzija paklene pesmice:

besnopile.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.