IZABERI CIRKU ILI LEP TEN: Ovo su alkoholna pića koja najviše štete tvojoj koži

0
370
loading...

Sezona proslava je iza ugla, a to sa sobom uvek nosi i puno hrane i alkohola.

Osim što praznični sto šteti vašoj liniji, alkohol ostavlja posledice i na koži. Natečenost, crvenilo, bubuljice i bore samo su neke od posledica konzumiranja alkohola, a da ne spominjemo i dehidraciju i mamurluk. Ali nisu baš sva pića podjednako štetna jer ne sadrže iste komponente. Koliko koje alkoholno piće utiče na lepotu kože za Harper’s Bazaar otkrio je ugledni londonski dermatolog dr Sem Banting, a ispod smo ih poređali od lošeg prema najgorem:

1. Tekila – Nije toliko štetna koliko mislite

“Tekila ima manje šećera od većine drugih alkoholnih pića pa su i manje šanse da će uzrokovati crvenilo ili bubuljice,” kaže dr Banting i savetuje da pri ispijanju tekile preskočite so jer će tako mamurluk biti znatno slabiji.

2. Pivo – Loše, ali ne i grozno

“Pivo sadrži antioksidanse koji su dobri za kožu i imaju anti-age učinak. A uz to sadrži i manje alkohola od većine drugih pića te ga ljudi obično piju mnogo sporije, pa i manje dehidrira kožu,” ističe dermatolog.

3. Džin i tonik ili votka i tonik – Ne tako dobro, ali ne i najgore

“Džin i votka ne sadrže kongenere, odnosno toksine koje nastaju fermentacijom alkohola pa je nakon njih i šansa za mamurluk puno manja. Takođe imaju nizak udeo šećera, a ako su pomešani s dijetalnim tonikom, neće toliko ni naštetiti koži,” kaže dr Banting.

Pročitajte i  Za sve dame koje nekad zažale što se nisu rodile ko muško: 13 razloga zašto je bolje biti žena

4. Belo vino – Stvari se pogoršavaju

Ako je ovo vaše omiljeno alkoholno piće, sigurno ste već upoznati s glavoboljom koja sledi dan nakon preteranog konzumiranja belog vina, ali posledice su često vidljive i na koži.

PIJAN KAO SRBIN: Građani Srbije piju alkohol isto koliko i Rusi!

“Belo vino je puno šećera koji uzrokuje crvenilo, bubuljice i ubrzava nastanak bora pa ne donosi baš nikakve koristi za kožu, poput recimo piva,” napominje dermatolog.

5. Mohito – Jako loše

Kokteli su loši za kožu? Ko bi rekao? Osim bilo koga ko zna da su puni šećera koji u kombinaciji s alkoholom najgore deluju na kožu.

“Što manje šećera sadrži alkoholno piće, to su manje šanse za nastanak preuranjenih bora. A s obzirom na sve sastojke koje sadrži, mohito je jedan od najvećih neprijatelja mladolikog izgleda među popularnim alkoholnim pićima,” upozorava dermatolog i dodaje da šećer još uzrokuje i akne jer podiže nivo insulina u telu.

6. Margarita – Jedna od najgorih

“Margarita je dvostruka opasnost za kožu jer sadrži puno šećera u kombinaciji sa soli. To uzrokuje natečenost, ali i znatno ubrzava starenje kože,” kaže dr Banting.

7. Crno vino – Neeee!

“Alkohol uzrokuje širenje krvnih žila što vodi do pojačanog crvenila na koži. Crno vino jedno je od najvećih krivaca za to među alkoholnim pićima, kao i za pojavu akni,” kaže dermatolog.

index.hr