Dnevni horoskop za 25. oktobar 2017 
Dnevni horoskop za 25. oktobar 2017 

Ženi u srpskom društvu nikad nije bilo lako ako se nije udala. Pored morala koji uvek mora biti zavidan, a lepo ponašanje i smernosti se podjednako očekuju, tu je i čuveno očekivanje da mora da se ispuni najvažnija uloga u životu, uloga majke i da se zasnuje porodica.

Ako si visokoobrazovana žena u Srbiji u kasnim dvadesetim ili tridesetim godinama, budi više nego spremna da te i dalje veoma konzervativno društvo, sa tragovima socijalizma u smislu životnog redosleda i formalizma, polako, ali sigurno pritiska da odužiš dug društvu.
“Svi me gledaju u smislu – kako se usuđuješ da udišeš kiseonik, a da nisi rodila decu i udala se”, kaže jedna od naših sagovornica.

Razgovarali smo sa visokoobrazovanim mladim ženama koje su napunile 30 godina, a još nemaju nameru da se udaju, niti da rađaju decu. Neke od njih su ubeđene da se to nikad neće ni dogoditi. Postavili smo im sledeća pitanja:

1. Da li osećaju pritisak okoline (roditelja, prijatelja, rodbine i poznanika) da im je vreme da se udaju i dobiju decu?

2. Da li žele trenutno da stupe u brak i da dobiju decu?

3. Da li je zaista uloga žene da rađa i da li je, prema njihovom mišljenju, materinski instinkt društveni konstrukt ili zaista biološka potreba?

reklame

Katarina (33), profesor engleskog jezika i prevodilac

Dok sam studirala, bilo je ovako – nemoj da se zaljubiš jer nećeš završiti fakultet. Čim završiš fakultet, onda se podrazumeva da nađeš dečka i da se udaš. Pošto se to kod mene nije desilo, kad god kad dođem u roditeljsku kuću, odmah je pitanje – da li si nekog našla, i omiljena konstatacija moje babe – opet si došla sama. Moji roditelji bi najviše voleli da nisam završila fakultet i da sam se udala. Iako imam dobar posao i dobro zarađujem, to je nebitno, jer sam sama i odmah se pitaju šta ja više čekam. Mislili su da sam lezbejka, pa mi je majka objašnjavala kako meni treba muškarac u životu. Čisto da naglasim, nisam lezbejka. Moji se vode devizom da su se svi iz naše familije bračno ostvarili, pa neću valjda ja biti jedini izrod…

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.