Finansijski stres
Finansijski stres

Znači,pazi,vidi,gledaj,ponavljaj za mnom:

Ako je nešto koštalo 799 din.

reklame

A sada je 549 din.

Niste uštedeli 250 din.

Nego ste potrošili 549 din.

Zahvaljujući šoping groznici praznika – od crnog petka do kupovanja poklona, većina ljudi je u ovo doba zadužena. Ipak, postoji način kako se vratiti na pravi put, kažu finansijski stručnjaci koji savetuju da se oslobodimo dugova što pre možemo, za nov i čist finansijski početak,piše Njujork tajms

Naravno da nije teško ne trošiti jer nemate ni šta da potrošite. Ali, moguće je izaći iz krize tako što će se svi predstojeći troškovi staviti na papir.Mnogi ne primećuju da znatna svota novca odlazi zbog banalnih i svakodnevnih grešaka. Bićete bogati onoliko koliko uspete da ne kupite stvari, rekao je davno filozof Henri Dejvid Toro. Evo nekih sugestija Njujork tajmsa.

Finansijski stres
Finansijski stres

Istrenirajte mozak da ne mora da kupuje

Naš mozak se brzo navikne na trošenje. U pitanju je fenomen navike, zbog kojeg i nakon praznika nastavljamo da trošimo istim tempom, jer smo toliko navikli da kupujemo stalno, da je naša unutrašnja kontrola potisnuta. U novoj godini treba da se vratimo na zdravu rutinu, a prvenstveno treba da usporimo impuls kupovanja, pišu 24sata.

Posle praznika kreću rasprodaje, što je još jedan trik trgovaca da vas nateraju da nastavite da trošite. U žaru kupovine lako je da se “izgubi kompas”. Ne nasedajte na popuste od 10, 20 ili 50 odsto – njima, zapravo, ništa ne dobijate.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI

loading...