Tražite dubinu i značaj, a ne puku, površnu sreću, savetuje doktor

Džordan Peterson je kanadski profesor kliničke psihologije na Univerzitetu Toronto. U proteklih godinu dana stekao je ogromnu publiku svojim predavanjima koja su svima dostupna na njegovom Jutjub kanalu, kao i svojim gostovanjima na raznim televizijama, piše Kultivisise.rs.

Teme njegovih predavanja su veoma raznolike. S jedne strane, najviše su ga proslavile oštre kritike postmodernizma i političke korektnosti. S druge strane, to su saveti omladini kako da preuzmu odgovornost za svoje živote i kako da se nose s mnogim, sve bržim političkim i kulturološkim promenama. Trenutno važi za najvećeg borca za pravo slobode govora u Kanadi.

reklame

Na njegov rad, način razmišljanja i shvatanje sveta najveći uticaj imaju Dostojevski i Karl Jung. Objašnjavajući ljudsko ponašanje, nešto poput Junga, Piterson se koristi mitovima i religijom, smatrajući da se tu nalaze temelji filozofije današnje zapadne kulture.

Džordan Piterson, čuveni psiholog: 12 pravila za život - Uvek prvo sredi svoje dvorište pa kritikuj druge!

Kada govori o mladim ljudima 21. veka, Džordan Peterson je donekle iznenađen koliko su osnovne vrednosti uzdrmane, kad je on postao poznat zahvaljujući frazama poput Sredi svoju sobu i Govori istinu.

Preko dvadeset godina takođe radi kao psihoterapeut i iz ogromnog iskustva izvukao je mnoge pouke. Tako je nastala knjiga “12 pravila za život”. U knjizi Džordan Peterson govori o vrlo poznatim problemima, ali na jedinstven i ponekad nenamerno duhovit način.

1. Stoj uspravno i zabaci ramena

Kao posledica kompleksnosti našeg nervnog sistema, nekada je prosto lakše početi od nekog jednostavnijeg, ali sličnog, kao što je nervni sistem jastoga. Istraživanjem hijerarhije dominacije kod jastoga zaključeno je da je količina izlučenog serotonina usko i proporcionalno povezana sa visinom položaja u društvu.

U ogromnoj većini slučajeva, ovi podaci su isti kod ljudi. Kada stojimo uspravno i zabačenih ramena – lučimo veću količinu serotonina, što direktno utiče na našu odlučnost i doslednost pri postizanju naših ciljeva. Naravno, poenta nije sasvim jednostavna koliko i pravilo i konkretan primer. Pouka ovog poglavlja je svakako dublja. Ako imaš sliku osobe koja želiš da postaneš – ponašaj se kao ta osoba. Radi ono što te čini jačim.

Vladeta Jerotić otkriva 6 osobina koje poseduju zreli ljudi: Nema zrelog društva bez zrelih individua!

2. Tretiraj sebe kao da si osoba do koje ti je stalo

Ako neko zna naše mane, greške i gluposti, to smo mi sami. Posledica tog znanja je podsvesno umanjena briga prema sebi. Jordan Peterson kaže u šali da poznaje ljude koji bi brže kupili lek svom psu nego sebi.

Dakle drugo pravilo je obrtanje onog vrlo poznatog “čini drugima što želiš sebi”. Poboljšanje sebe nije samo pravo, već obaveza koja može imati ogroman uticaj, kako na pojedinca, tako i na društvo. Kroz život svi imaju ogromne poteškoće, koliko god delovale pojedinačno i neponovljivo. Džordan Peterson uz ovo pravilo voli da doda pouku iz Biblije – Voli grešnika, ali mrzi greh…nastavak na sledećoj stranici…

loading...