Svi smo čuli da namirnice koje jedemo svakodnevno sadrže toksine i opasne hemikalije. Jesti zdravo znači konzumirati namirnice koje su minimalno obrađene i koje ne sadrže aditive.
Evo namirnica za koje različiti eksperti za hranu sa svih krajeva sveta kažu da ih nikada ne treba jesti ali i zdravih zamena za njih.
1. Endokrinolozi – paradajz u konzervi
Problem je u limenim konzervama. One sadrže bisfenol-A, sintetički estrogen koji se dovodi u vezu s reproduktivnim problemima, srčanim oboljenjima, dijabetesom i gojaznošću.
Alternativa: Sok od paradajza iz staklene flaše.
2. Farmeri – meso grla koja su hranjena kukuruzom
Stoka u prirodi jede travu, a ne žitarice. Većina današnjih farmera, zbog pritiska i želje za većim profitom, hrani stoku kukuruzom i sojom zato što su jeftiniji. Meso stoke koja se hranila travom sadrži više beta-karotena, vitamina E, omega 3 masnih kiselina, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Uz to, sadrži manje zasićenih masti.
Iako je ovo meso skuplje, mnogo je zdravije i ukusnije.
3. Toksikolozi – kokice iz mikrotalasne
Problem je u supstanci PFOA, hemikaliji koja se nalazi u ambalaži kokica za mikrotalasnu. Ova hemikalija dovodi se u vezu s neplodnošću, kao i problemima s jetrom i pankreasom. U mikrotalasnoj ova hemikalija isparava i ulazi u kokice, a u ljudskom telu se može zadržati godinama.
Alternativa: Obične kokice…