Dnevni horoskop za 20. februar 2018

Umesto da čekaš da se razboliš i onda navališ da se lečiš jakim lekovima, ove godine probaj prirodne lekove i načine lečenja. Od masaža do čaja s đumbirom, ovi zdravi saveti i navike će ti pomoći da izbegneš sezonu prehlade i gripa svake godine.

Kako im to uspeva?

Svi znamo bar jednu osobu koja nikada nije bolesna, čak ni kada svi šmrcaju, kašlju i osećaju se slabo dobar deo zimskih meseci. Dok ti istresaš nos već treći put u minutu oni uživaju u zimskom vazduhu i raduju se snegu i svim radostima koje ti ne možeš ni zamisliti da postoje u ovo doba godine.

Želiš li se pridružiti ovom klubu super zdravih ljudi, pročitaj sedeće savete portala Health koji će ti ojačati imunitet na prirodan način i očvrsnuti te za sve što zima sprema.

Idi na masažu

reklame

Većina istraživanja pokazuje kako masaža može smanjiti anksioznost, krvni pritisak i brzinu otkucaja srca – a time se smanjuje nivo stresa u telu i to je prvi korak ka jačanju imuniteta. Stručnjaci preporučuju jednom mesečno ovakvu masažu.

Hladan tuš

Iako zvuči nebulozno ovo uraditi u sred zime, oni koji se drže ovoga kažu kako im hladni tuš pomaže da podignu energiju, uklone glavobolje i migrenu, kod cirkulacije i u smanjenju bola. Jednostavno nakon tuširanja toplom vodom, okreni na hladnu oko minut. U slučaju da imaš srčanih problema, posavetuj se s doktorom pre nego ovo probaš.

Đumbir

Konzmiraj ga u kojem god obliku želiš: sveži ili u prahu, u šejku, u jelima; ovaj je čarobni koren lek za skoro sve. Vekovima se koristi u lečenju gastroenteroloških bolesti, uključujući i konstipaciju.

Istraživači veruju kako pomaže stimulisanju probavnih izlučevina, ojačava mišiće uključenje u probavu i pomaže kretanju hrane kroz probavni trakt.

Peri ruke

Najviše se ljudi zarazi bolešću preko dodira pa neka ti ovo bude glavni način u sprečavanju štetnih bakterija od ulaska u tvoj organizam. Peri ih sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi i pripazi da dobro opereš sve delove ruke, dlanove, nadlanice, razmake između prstiju i proveri imaš li prljavštine ispod noktiju.

Vitamin C i cink

Ovo je pitanje i dalje kontroverzno u svetu medicine, je li vitamin C i cink zaista pomažu kod prevencije prehlade, ali neki stručnjaci kažu da neće odmoći ako probaš.

Jedi više belog luka

Pun je antioksidansa koji jačaju imunitet i bore se protiv prehlade. To znači da je dobar i u prevenciji karcinoma i kod poboljšavanja zdravlja srca. Bojiš li se lošeg zadaha, koristi malo stariji beli luk, koji je čak bogatiji lekovitim sastojcima.

Budi pozitivna!

U jednom su istraživanju, ispitanici koji su pojačavali one aktivnosti na koje je mozak imao pozitivne reakcije, razvili su i više antitela protiv gripa. Iako nije sasvim jasno kako je to povezano, sigurno je da mozak komunicira s imunim sistemom i suprotno.

zdravakrava.24sata.hr

loading...