Evo kako vas muškarci prave budalama

Naučnici od sada mogu da predvide sudbinu vaše veze. Naime, oni na osnovu četiri ustanovljena obrasca ponašanja partnera u vezi sada veoma uspešno mogu predvideti sudbinu veze, tj. njen ishod. Oni skoro sa sigurnošću mogu znati da li će se određena veza krunisati brakom, prekinuti raskidom, ili prerasti u nešto treće.

Studija je pratila napredak 36 nevenčanih parova u srednjim dvadesetim godinama u trajanju od devet meseci. Naučnik Brian Ogolsky sa Univerziteta u Illinoisu pratio je koliko su pertneri predani jedno drugome, kako rešavaju probleme, koliko su društveno angažovani ili izolovani.

reklame

Cilj istraživanja bio je da se pronađu obrasci u vezama na osnovu kojih se može prevdideti njihova sudbina. Tako su izdvojena četiri tipa partnerskih odnosa na osnovu kojih se može predvideti njihova budućnost: dramatičnost, partnerska fokusiranost, društvena uključenost i sklonost konfliktu.

par1

Dramatični parovi (34 posto ispitanika) – Ovoj grupi su pripali oni parovi u čijem odnosu ima mnogo uspona i padova. Zbog velikih oscilacija u odnosima i burnih emocija (što negativnih što pozitivnih) u ovakvim vezama partneri više vremena provode odvojeno nego u ostalim tipovima veza. Ovaj tip parova takođe ima i manju podršku svoje porodice i prijatelja.

Partnerski fokusirani parovi (30 posto ispitanika) – Parovi koji pripadaju ovom tipu veze imaju tendenciju da svog partnera stavljaju ispred svega drugog. Zbog toga u ovakvom odnosu nema mnogo promena. Takođe, oni veoma mnogo vremena provode zajedno i uključuju jedno drugo u razne sfere svog života.

Društveno uključeni parovi (19 posto ispitanika) – Ova grupa parova je veoma angažovana na društvenim mrežama, ali i u komunikaciju sa prijateljima i porodicom. Međutim u njihovom odnosu se zapažaju znatne oscilacije.

Konfliktni parovi (12 posto ispitanika) – Ovaj tip parova bazira svoj odnos na sukobima. Njihov odnos karakteriše veliki broj padova, ali nema strmih promena kao u slučaju dramatičnih parova.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.