Naslovna Ljubav BIVŠI SE ŽENI, A TI PUCAŠ OD MUKE: Ako se osećaš ko...

BIVŠI SE ŽENI, A TI PUCAŠ OD MUKE: Ako se osećaš ko da ti je neko ukrao nešto, evo šta to govori o tebi!

841
PODELI

Zašto se teško mirimo sa saznanjem da nekadašnja ljubav nastavlja život bez nas? Povređena sujeta i egoizam su najčešći razlog za neraspoloženje u koje upadamo. Mnogi ponovo proživljavaju tugu.

Drugarica mi je javila da mi se bivši juče oženio. Dečko kojeg sam volela i koji je voleo mene. Zabavljali smo se godinu dana. Imam dugu vezu, volim mog momka, lepo mi je, ali nemam pojma zašto se ovako osećam. Prvo mi je bilo drago kada sam čula, a sada se osećam kao da mi je neko ukrao nešto. Baš sam u nekom bedaku, zašto je to tako? – pišu Novosti.

Ovo je ispovest Katarine koja je na domaćem forumu potražila pomoć od nepoznatih dama. Jedna od njih joj je napisala:

– To je normalna reakcija. Ipak je on bio deo tvog života. Imate lepih trenutaka iza sebe. I ne možeš da se ne zapitaš šta bi bilo… Ali opet se setiš i onih razloga zbog čega nije to što je moglo biti, poželiš mu svu sreću na svetu i ideš dalje, u svoje pobede.

Katarina joj je odgovorila:

– Naravno da sam mu poželela sreću, od srca. Iskreno, ja uopšte ne bih volela da sam na njenom mestu. Ja sam njega ostavila, posle nekog vremena našla dečka i bilo mi je drago kada sam čula da je on našao devojku. Sretali smo se posle toga, normalna priča. Čak smo se i na našu “godišnjicu” ove godine sreli slučajno. Popili smo piće i on prvi pomene taj datum, nazdravili smo za stara vremena i najnormalnije se razišli. Ali danas me ščepao neki đavo. Ni sama ne znam šta mi je.

.

Druga devojka nije bila tako blaga kada joj je napisala šta misli o tome:

– Zato što si počela da razmišljaš na način: “Šta bi bilo kad bi bilo”. Malo je prekasno da ti bude povređena sujeta. Prebaci fokus na sebe i na to koliko ti je lepo sa sadašnjim dečkom. Jednog dana ćeš se i ti udati, možda te čak i oko toga hvata frka.

Pročitajte i  Moguće je svakog žapca transformisati u princa: 8 forica kako da svog dragog pretvoriš u savršenog muškarca

Da li je to zaista normalna reakcija ili iz pozadine progovora čista sujeta? Šta kada nam se bivši, kojeg smo u međuvremenu preboleli, nekome zavetuje na večnu ljubav?

Imamo li pravo da se osećamo tužno i ljuto? Da li je pošteno da kažemo: “Želim mu svu sreću, ali…”? Ako je to sa zadrškom, znači li da smo sebični i uprkos odsustvu emocija i dalje mislimo da na nekog polažemo pravo? Raznovrsni miks se krije iza ovoga – kaže psiholog i psihoterapeut Vesna Petrović.

– Sujeta se svakako prva probudi u trenutku kada saznamo da naša bivša ljubav stupa ili je stupila u brak – kaže psiholog. – U prirodi je ljudskog bića da reaguje na ovaj način, iako nećemo uvek da priznamo da smo sujetni i da nas je tu nešto pogodilo. Ali jeste. Pogodila nas je misao da neko ko je nas voleo, pa kad god to bilo i kad god se završilo, sada voli nekog drugog.

Pročitajte i  Ima života i posle raskida: 8 lekcija kojima vas nauči slomljeno srce

…nastavak na sledećoj stranici…

Inicijalizacija u toku...