Kraljicu jeseni šteta je ne iskoristiti i kao slasno jelo na tanjiru, jedno od najjednostavnijih načina pripreme bundeve je pečena u pećnici
Kod pečenja bundeve nema prevelike mudrosti, radi se o najjednostavnijem receptu za koji vam je potrebno tek malo vremena.
Sami po želji možete odrediti ukus pečene bundeve koja se najčešće priprema u slatkoj ili slanoj varijanti, čiji ukus određuju naravno začini. Đumbir, beli luk, ljute papričice odlično se slažu uz slatkasti ukus bundeve, dok su njeni idealni partneri u slatkoj varijanti cimet, javorov sirup, vanili i rum.
Sastojci:
– polovina bundeve
– maslinovo ulje
– začini po želji zavisno želite li slatku ili slanu varijantu
Priprema:
1. Bundevu prerežite na pola i očistite od semenki kako bi dobili samo čisti mesnati deo. Na spoljnoj strani nožem zarežite male zaseke sa razmakom od dva i po centimetra i sledeći oznake režite šnitu po šnitu. Jednaka debljina je važna kako bi se svaki komad bundeve ravnomerno ispekao.
2. Šnite položite na namašćeni pleh, te ih pokapajte maslinovim uljem i dobro izmešajte. Na svaku šnitu stavite začine koje ste odabrali. Za slanu varijantu sami možete pripremiti mešavinu od belog luka, malo đumbira, slatke paprike i soli koju je dovoljno samo posuti po spoljnoj strani narezane i nauljene bundeve.
3. Pripremljenu bundevu pecite u pećnici na 180°C oko 45 minuta, poslužite toplu.