ŽELITE BEBU? Evo kada je najlakše zatrudneti i koje je najbolje vreme za trudnoću

Sve je više parova koji uprkos želji i nastojanju da dobiju bebu, u tome ne uspevaju. Osim objektivnih fizičkih prepreka, postoje i faktori na koje može da se utiče i time poveća šansa za začeće.

Kod zdravih žena i muškaraca, najveći broj začeća se događa u prvih šest meseci redovnih seksualnih odnosa. U prvih mesec dana, 30 odsto parova će napraviti bebu. Oko 85 odsto žena koje redovno imaju odnose, zatrudneće u periodu od godinu dana. Oni parovi koji nakon godinu dana redovnih odnosa ne naprave bebu, trebalo bi da urade pretrage – kako bi se utvrdilo da li je neko od njih dvoje neplodan. Kod nekih parova će se pokazati da je sve u redu i da samo treba da budu uporni. U drugim slučajevima, jedino rešenje je vantelesna oplodnja. Međutim, postoje parovi kod kojih može da pomogne i samo menjanje (nezdravih) životnih navika – piše Yumama.

Najbolji period za trudnoću

Mogućnost začeća više zavisi od toga koliko majka ima godina, a godine oca skoro da nisu važne. Žene najlakše mogu da zatrudne do 26. godine, već od 27. godine ta sposobnost blago opada, a znatno se smanjuje nakon 35. godine. Nakon 40. godine, sposobnost da žena ostane u drugom stanju je vrlo niska, a sa godinama samo opada, tako da je spontana trudnoća iznad 45. godine izuzetno retka pojava. Parovi koji odugovlače sa odlukom da postanu roditelji, treba da budu svesni da – kako vreme prolazi i kako postaju sve stariji, njihova sposobnost da naprave bebu se sve više smanjuje.

reklame

Takođe, mogućnost da žena zatrudni zavisi od njene ovulacije i kvalitetnih spermatozoida kod muškarca. Žena može da ostane u drugom stanju pet dana pred ovulaciju, najčešće dan-dva pre ovulacije, dok nakon nje više ne postoji ta mogućnost.
Žene mogu da prepoznaju ovulaciju praćenjem izgleda i količine cervikalne sluzi, ili određivanjem prisutnosti hormona luteinizacije (LH) mokraći. U vreme ovulacije, cervikalna sluz je potpuno prozirna i retka, skoro kao voda.

Na to da li će doći do začeća, veliki uticaj ima kvalitet spermatozoida. Naime, njihov kvalitet se menja sa dužinom apstinencije. Pokretnost, morfologija i broj spermatozoida je najveći nakon apstinencije koja traje dva-tri dana. Duža apstinencija smanjuje sposobnost oplođenja. Zbog toga, najveće izglede za začeće imaju zdravi parovi koji nekoliko dana pred ženinu ovulaciju imaju odnose svakog ili svakog drugog dana.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.