Želiš da ti kaže šta zaista oseća? Terapeuti za veze preporučuju 5 načina kako da pomogneš dečku da ti se otvori
Želiš da ti kaže šta zaista oseća? Terapeuti za veze preporučuju 5 načina kako da pomogneš dečku da ti se otvori

Terapeuti za veze kažu da su ovo najbolji načini da se neko, ko možda ne voli da priča o osećanjima, otvori svom partneru.

Ako mislite da bi vašoj vezi pomoglo malo više komunikacije, možda ste i vi, kao i milioni ljudi, u vezi sa osobom koja nema iste navike kada je u pitanju iskazivanje emocija.

Stručnjaci za partnerske odnose navode da je dobra komunikacija ključna za vezu koja opstaje, a ovo su načini koje oni savetuju za pomoć partneru kojem je “teško” da se otvori.

reklame

Postoje načini da im u tome pomognete, a da ne pređete granicu i postanete napadno radoznali ili dosadni.

Pokažite im šta to znači

Vaša veza trebalo bi da bude bezbedno “mesto”, gde svako može da kaže šta misli i oseća. Pokažite partneru ili partnerki primerom šta znači govoriti o svojim osećanjima. Videće da to nije ništa strašno, i videće koliko je lepo kada se emocije podele sa dragom osobom.

Stvarno slušajte

Vi želite da znate više o tome šta partner oseća, a nijedno od vas ne želi da o tome debatuje. Suština je da ih saslušate i da oni znaju da uvek mogu da vam se obrate. Fokusirajte se na ono što pričaju, a ne na smišljanje svoje reakcije na to. Ponekad je i tišina dovoljna kako bi neko znao da ga slušaju.

Idite “korak po korak”

Niko ne može da se emotivno “otvori” odjednom, kao uz pomoć magičnog štapića. Teranje partnera na iskrenost i otvorenost može da stvori samo otpor, zato budite pažljivi i nemojte žuriti sa ovim procesom.

Budite jasni

Da, vi želite da znate više o osećanjima svoje “druge polovine”. Ali to ne znači da želite direktan prenos iz njihove glave i srca, i važno je da im to i kažete. Možda misle da očekujete previše, a zapravo ne znaju šta bi vam bilo dovoljno.

Ljubazno i iskreno im recite šta biste voleli da znate, barem za početak.

Pohvalite ih kada vam se “otvore”, znajte da im nije lako, ali neka i oni znaju da ste vi ponosni na njih!

Pružite im podršku

Čak i kada vam se ne “otvaraju”. Jer ljubav bi trebalo da bude obostrana i konstantna, i da ne zavisi od toga da li je neko ispunio vaša očekivanja. Pokažite partneru ili partnerki da su vam važni i da ih volite čak i ako još uvek nisu odmakli na putu ka većoj emotivnoj dostupnosti.

Ako je neka prethodna, traumatična veza vašu drugu polovinu naterala da se “zatvori”, zapamtite, važno je da im pružite podršku i da ne budete napadni. Poštujte njihove granice, primenite savete i kada budu spremni, otvoriće se.

mondo.rs

loading...