11. Ako čovek drugom čoveku zamenjuje ceo svijet, to znači da svog sveta on jednostavno nema.

12. Usamljenost – to nije nedostatak ljubavi okolo. To je odsustvo interesovanja za sebe, pri tom od detinjstva.

reklame

13. Na račun traženja partnera reći ću, a koga to tražiš? Jedini kvalitet koji može da bude kod tvog partnera – to je to, da te on uhvati. Sve drugo nije bitno uopšte. Ako ga voliš, brineš za njega, tada nema nikakvih “udica”.

14. Šta treba raditi da se uda? Sve u svemu treba raditi samo jedno – biti samo svoj. To je dovoljno. I voleti u principu samo zbog toga.

15. Da li znate koja je principijelna razlika između zdrave osobe i neurotične? Zdrava osoba isto pati, ali zbog realnih priča. Neurotična pati zbog fiktivnih priča. A ako patnje nije dovoljno, mora još da je uveća sa svojim voljenim Kafkom, Dostojevskim i flašom.

16. Ako vam se ne sviđa kako se ponaša muškarac, ne treba da tražite opravdanja za njegovo ponašanje. Situacija u kojoj “nije nazvao ” za zdravu devojku znači kraj odnosa, za nezdravu – početak ljubavi.

17. Kako je rekao pisac Kristofer Bakli (autor romana Thank you for smoking, postoji još i taj film), ne treba jesti u restoranu pod nazivom “kao kod mame” i ići u krevet sa ženom koja ima više problema nego ti.

18. Skromnost nikoga ne ukrašava. Zbog iskompleksiranosti, nesigurnosti i niskog samopoštovanja devojka živi bez seksa i odnosa, ne zato što je strašna već zato što se loše odnosi prema sebi. Zadatak psihologa je da je izbavi od toga.

19. Porodična terapija to je razvod. Samo jednu vrstu porodične terapije smatram zaista korisnom – posredovanje psihologa pri razvodu. Ali upravo to u Rusiji ne praktikuju.

20. Jedino vreme u životu čoveka, kada je objektivno zavisan i kada se može smatrati taocem – je detinjstvo i zavisnost od roditelja. To traje relativno kratko vreme. U svim ostalim slučajevima ostajanje u bilo kojim odnosima je izbor odraslog čoveka.

econet.ru/ bebamur.com ​

loading...