Zašto tele blene u šarena vrata, miš beli sreću deli, a letva je pijana? - Narodne izreke i njihova značenja

Da li ste se ikad zapitali zašto u svakodnevnom govoru tako često koristimo neke fraze, poput “bled kao krpa”, a da se pritom ni na trenutak ne zapitamo odakle nam uopšte to poređenje i zašto baš to?

Pijan kao letva

Ovu frazu možemo čuti vrlo, vrlo često, a odnosi se na svakog pijanca koji jedva stoji na nogama, koji tetura ili na bilo koji drugi način iskazuje pozamašnu alkoholisanost. Ali, zašto je baš letva ovdje nadrljala? Ona je uspravna, kad je zakucate – ne mrda, ne klati se, ne bljuje, ne smrdi na alkohol, nije neugodna, ne otkriva tajne… Ipak, svaki pijanac koji završi u jarku kraj puta ‘pijan je kao letva’.

Ružan kao pas/noć

Ne znamo je li nam više žao psa ili noći u ovom poređenju. Ok, priznajemo, ima svakakvih pasa. No, ipak, zar ijedan pas može biti toliko ružan da bude osnovno merilo ružnoće? Ili noć, kad smo već na tematici… Kakve ona veze ima s estetikom? Ako ćemo već da teoretišemo o lepom, onda tako možemo do beskraja. Ionako je poznato da se o ukusima ne raspravlja.

reklame

pas

Blejati kao tele u šarena vrata

Ok, možda nam je ipak ovo omiljena. Pretpostavljamo da je ovo poređenje smislilo dete u nižim razredima osnovne škole nakon što je na času likovnog imalo napad kreativnosti. A ako je bila ipak odrasla osoba u pitanju, onda smo sigurni da je bila ‘pijana kao letva’. Bar.

DA LI SE SLAŽETE KAO PAS I MAČKA? Odgovor možda leži u vašoj krvi

krave

Gladan kao vuk

Svi smo dobro upoznati, neki manje, neki više, s onim osećanjem gladi kad bismo pojeli baš sve što nam se nađe na putu. Tada je vrlo prigodno reći: ‘Gladan sam kao vuk!’ Ali zašto baš kao vuk? Zar je to jedina divlja životinja, jedini predator koji sam traži svoju hranu i vrlo često je ne nađe? Sumnjamo, ali u našem jeziku očigledno jeste.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.