Zašto su neki parovi osuđeni na propast a drugi ne: Ovo je glavni pokazatelj da vam se brak neće raspasti.... Ili hoće

Američki psiholozi Džon i Džuli Gotman napravili su opsežnu studiju sa 130 parova kojoj je glavni cilj bio da otkrije zašto su neki brakovi osuđeni na propast, dok drugi uspevaju da odole svim izazovima.

Poslali ste supruga u prodavnicu po hranu i sredstvo za pranje suđa. Suprug je kupio sve namirnice osim sredstva za pranje suđa. Kako ćete reagovati?

Američki psiholozi Džon i Džuli Gotman tvrde da odgovor na ovo pitanje može otkriti hoćete li biti u srećnoj vezi i braku ili ćete raskinuti s voljenom osobom.

reklame

Stručnjaci za pitanja srca sproveli su opsežnu studiju sa 130 parova. Uspostavili su takozvanu ljubavnu laboratoriju, gde su parovi provodili dane u svakodnevnim aktivnostima poput zajedičkog kuvanja, konzumiranja hrane i pranja kuće, dok su stručnjaci opažali njihovo ponašanja i analizirali ga.

Parovi su prema tim opažanjima podeljeni u dve grupe: majstore (masters) i katastrofe (disasters). Džon i Džuli Gotman kontaktirali su s ispitanicima nakon šest godina i bez velikog iznenađenja spoznali da su majstori ostali u braku, dok su katastrofe prekinule svoje veze.

Zašto uspevaju veze bračnih majstora?

Bračni majstori pokazivali su dve ključne karakteristike koje druga grupa nije posedovala: velikodušnost i ljubaznost. Takav tip ponašanja jača povezanost između parova i stvara se atmosfera zahvalnosti u kojoj je prijatno provoditi vreme.

Zašto su neki parovi osuđeni na propast a drugi ne: Ovo je glavni pokazatelj da vam se brak neće raspasti…. Ili hoće

Bračne katastrofe obično su reagovale grubo i nezainteresovano, fokusirale su se na negativne karakteristike partnera te su zaboravljale da istaknu dobre stvari u vezi, što je stvorilo atmosferu nezadovoljstva.

Vratimo se na prvo pitanje iz teksta. Kako ste na njega odgovorili: s velikodušnošću ili grubošću?

Džon i Džuli Gotman napominju da je zabranjeno obraćati se partneru opštim generalizacijama poput “ti uvek zaboravljaš da kupiš stvari u prodavnici”, “nikad me ne slušaš” i slično.

Budite velikodušni svakog dana

Neprestano kritikovanje i vređanje izuzetno je stresno pa može imati fizičke posledice na pojedinca. Studija je pokazala da bračne katastrofe imaju vrlo slično psihološko stanje kao ljudi koji se nalaze pred divljom životinjom ili su u ratnoj situaciji. Bračni majstori su pak opušteni i raduju se međusobnom razgovoru.

Velikodušnost i ljubaznost mogu spasiti vašu vezu. Studija je pokazala da nam svakoga dana treba doza velikodušnosti i ljubaznosti od partnera, a ne samo na posebne datume u godini.

Pokušajte da budete nežni u situacijama kada ste ljuti. Nemojte se uvrediti ili razljutiti pre nego što znate celu priču. To će vam pomoći da postanete bračni majstori s dugotrajnom i srećnom vezom, zaključuju Džon i Džuli Gotman.

zadovoljna.dnevnik.hr

loading...