Zašto neka deca uopšte ne liče na majku i oca: Protiv ovoga se ne može!
Zašto neka deca uopšte ne liče na majku i oca: Protiv ovoga se ne može!

Od čega zavisi da li će dete ličiti na majku ili na oca, ili čak na njihove roditelje, braću, sestre?

Različiti geni

reklame

Sve, apsolutno sve – izgled, karakter, način donošenja odluka… Sve zavisi od gena koje smo nasledili. Beba dobija 50 odsto genetskog materijala od majke, a drugu polovinu od oca. Ipak, i majka i otac bebe u sebi nose po 50 odsto gena svog oca i svoje majke itd. Rezultat je konstantno “ukrštanje” gena, jedan svojevrsni genetski koktel sačinjen od ćelija mnogo naših predaka.

Zašto neka deca liče na majku, a neka na oca?
Po svom učešću, geni se u strukturi novog organizma koji se stvara dele na dominantne i recesivne. Dominantni geni uključuju gene za vid i sluh, desnorukost, prosečan rast, apsorpciju glukoze, tamnu kosu i hiljade drugih.
Sa druge strane, geni za slepilo i gluvoću, levorukost, drastično nizak ili visok rast, predispozicija za dijabetes, plava kosa itd smatraju se recesivnim. Ovakvi ljudi su u velikoj manjini. Svi ovi geni, recesivni i dominantni, definisaće osobine nove generacije.

Pismo snajke svekrvi koje morate pročitati: Kakav je neko čovek možete odrediti kako se ponaša prema majci!

foto: Shutterstock

Kompatibilnost gena i izgled deteta

Svaka grančica ljudskog gena ima svoje sopstvene dominantne i recesivne gene. Ako očeva porodica, na primer, ima gene crvene kose, to kod deteta mogu biti dominantni geni. Ako se u DNK-u majke koja ima plavu kosu i besprekoran ten nalazi isti recesivni gen, ali se na njenom izgledu ne vidi, većina dece ovog para biće crvenokoso. Plavušani sa čistim tenom biće u velikoj manjini, ako se uopšte rode takvi.

Ipak, čak iako majka nema takav recesivni gen, jedno od njeno četvoro dece biće kopija crvenokosog oca. Tu se pojavljuje još jedan zakon genetike – dominantni gen oba roditelja dolazi u odnosu 1:2:1, pod bilo kojim okolnostima.

Ogleda se uglavnom ovako: jedno dete će biti plavo, drugo crvenokoso, a naredno dvoje imaće pomešane crte oba roditelja. Čak i u slučaju da majka odluči da abortira, koktel gena već je formiran i spremno čeka sledeći organizam.

Mnogo je dominantnih i recesivnih gena u svakom organizmu, pa niko nije u stanju da izbroji sve moguće kombinacije. U svakom slučaju, u izgledu deteta videće se samo najjači geni, bilo da potiču od oca, majke ili bake i deke.

www.stil.kurir.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.