Vreme je za ZIMSKE RUŽE: Hrizanteme se bude u jesen, lako se gaje i cvetaju do zime

0
7818

Da bi vam bašta ili balkon bila puna cvetova sve do mrazeva i prvih snegova, posadite hrizanteme. U narodu su još poznate i kao zimske ruže, a mesec oktobar je idealno vreme da uživate u njihovoj lepoti.

Hrizanteme spadaju u red višegodišnjih biljaka, mada zime na našem podneblju umeju ponekad da budu suviše hladne za njih. Potiču iz istočne Azije, a ime su dobile po žutim cvetovima od grčke reči chrysos koja znači zlatan anthemon – cvet.

Iako se u imenu ovog cveća naglašava žuta boja, hrizanteme mogu biti raznih boja – žute, bordo, ljubičaste, roze, crvene, bele, šarene… Rastu žbunasto, razmnožavaju se sadnjom semena, ili iz reznica.

Ovih dana mogu se naći na svakoj pijaci i rasadu, nisu skupe, a prilikom kupovine treba obratiti pažnju na sledeće:

Ukoliko nameravate da ih držite u saksijama na dobro osunčanom mestu, uzmite biljku koja na sebi ima više pupoljaka nego cvetova, jer će vam duže trajati. Za mesta na kojima i nema mnogo sunca slobodno možete odabrati i hrizantemu prepunu cvetova, jer se pupoljci bez sunca neće skroz otvoriti. Najbolje je kupiti nekoliko saksija sa biljkama u različitim fazama cvetanja.

U fazi cvetanja, hrizantema traži dosta vode. Posadite je u humusno zemljište i dobro zalivajte. Zemlja stalno treba da je vlažna, ali ne mokra. Leti je hrizanteme često potrebno zaliti i po dva puta dnevno. U jesenjim mesecima biće dovoljno jedno zalivanje na dan. Manje hrizanteme u manjim saksijama mogu se zalivati i sipanjem vode u tacnu. Za hrizanteme u saksijama tacna je veoma važna, jer pomaže u održavanju vlažnosti zemlje.

Da bi hrizanteme cvetale tokom cele sezone, potrebno je otkidati mrtve cvetiće, kako bi bilka usmerila energiju na otvaranje novih pupoljaka.

Druga veoma važna stvar tiče se prezimljavanja. Ukoliko nameravate da hrizanteme presadite u baštu, to je najbolje učiniti pre pojavljivanja pupoljaka – dakle, tokom proleća i leta, jer je biljci potrebno par meseci da se lepo ukoreni. U suprotnom su joj šanse da preživi zimu i mrazeve manje. Upravo zato je nabolje vreme za kupovinu hrizantema leto, ali tada treba voditi računa da se kupuju samo one biljke koje još nisu ušle u fazu cvetanja. Neki odgajivači veštački podstaknu hrizanteme na cvetanje suviše rano, pa onda tokom jeseni nema cvetanja, jer se poremeti prirodni ciklus biljke.

Pročitajte i  Android ili ajfon, pitanje je sad: Izbor pametnog telefona mnogo govori o tvojoj ličnosti

Evo kako se hrizanteme sade u baštu:

Ukoliko rešite da svoje hrizanteme čuvate u saksijama, biće potrebno zaštititi ih od mraza, tako da ipak imaju dovoljno svetlosti u najkritičnijim mesecima. Hodnik zgrade sa svetlarnikom je idealno mesto, ali može poslužiti i garaža, podrum, pod uslovom da imaju prozor.

Hrizanteme vole kraće dane, sunčevu svetlost koja pada pod većim uglom, a hladnoća im je potrebna da završe svoj prirodni ciklus. Zbog toga ih nemojte sklanjati u tople prostorije.

hrizanteme zimske ruže

Bilo da zimske ruže zasadite u bašti ili ih gajite u saksijama na balkonu ili tremu, kada završe cvetanje, možete “podšišati biljku”. Baštenskim makazama jednostavno odsecite mrtve cvetove kao da šišate živu ogradu. Mišljenja baštovana po ovom pitanju su podeljena. Ima i onih koji tvrde da šišanje treba obaviti u proleće, a da mrtve i suve grane tokom zime štite biljku od smrzavanja.

Ne brinite ako se veći deo biljke tokom zime osuši. Najbitnije je da sam koren ostane očuvan, kako bi biljka sledećeg proleća “oživela”. Da biste postigli onaj savršen žbunasti oblik kao iz reklame, biljku je potrebno podšišati i u proleće, pre nego šti uđe u period vegetacije.

Prihrana je potrebna sve do pojave pupoljaka, kada možete prestati sa prehranjivanjem i početi sa zalivanjem čistom, odstajalom vodom.

besnopile.rs