Terapeuti savetuju: Pomoću ovih 5 koraka završite svaku svađu u vezi za manje od 20 minuta
Foto: Imcreator.com

Nijedna osoba nije savršena pa tako ni ljubavne veze ne mogu biti savršene. Upravo zbog toga ne treba da se čudimo tome što svaka veza ima i nerešive probleme jer je to sasvim normalno

1. “Trajni” konflikt para.

Prema mišljenju Džona Gotmana, cenjenog psihologa i profesora koji je čitav svoj radni vek posvetio istraživanju ljubavnih odnosa i bračne stabilnosti, ideja da parovi moraju da reše sve svoje probleme samo je – bajka.

Čak i najsrećniji parovi imaju “trajne” nerešene konflikte. Ponekad su to male stvari poput svađa oko toga ko je zadužen za pranje suđa, a ponekad je uzrok konflikta neka značajnija stvar. Gotman kaže da u vezama i brakovima čak 69 posto svađa otpada na one podstaknute upravo tim trajnim nerešenim konfliktima.

reklame

Oni su pak rezultat fundamentalnih razlika između partnera, razlika u ličnosti, potrebama i očekivanjima. Zbog toga je nerealno očekivati da ćemo ih uistinu i rešiti. Puno je realnije očekivati da ćemo uz određenu dozu kompromisa naučiti da tolerišemo razlike zbog kojih i dolazi do konflikta.

2. Gutanje emocija.

Ponekad odmah reagujemo na neku problematičnu situaciju i iste sekunde izrazimo svoj stav ili mišljenje o njoj, ali češće gutamo emocije i tek naknadno odlučimo da rešimo problem koji nas muči.

Stručnjaci odavno govore da nije dobro skrivati povređenost, upravo je to ono što ćemo najčešće uraditi.

Ignorisanje problema dovodi do gomilanja negativnih emocija koje pre ili kasnije izlaze na površinu, ali obično u pogrešnom trenutku i zbog nekog drugog “okidača”. Naravno, bez obzira na to što znamo da nije dobro gutati emocije ili ignorisati probleme i dalje to radimo.

zadovoljna.hr

loading...