Do pre neki dan nisi mogla da živiš od njegovih poruka i poziva a sada muk: 4 razloga zašto je on odjednom prestao da ti se javlja
Do pre neki dan nisi mogla da živiš od njegovih poruka i poziva a sada muk: 4 razloga zašto je on odjednom prestao da ti se javlja

Engleski naziv “ghosting” (eng. ghost = duh) naziv je za one neprijatne situacije kada neko sa kim si na početku veze ili usred flerta jednostavno nestane. Prestane da ti odgovara na pozive i poruke bez da si to imalo očekivala, što može biti veliki udar na tvoje samopouzdanje i ljubavni život.

Ghosting ili nestajanje partnera (ili potencijalnog partnera) je oduvek bio prisutan u vezama, a u poslednje vreme sve više s rastućim svetom online dating-a.

Jednostavno objašnjenje zašto do toga dolazi je to da je nestati najlakši način raskida; nema kontakta, komunikacije i sličnih ‘komplikacija’ koje se dogode kada jedna osoba želi da napusti vezu s drugom. Oni koji su to doživeli znaju koliko bolna može biti ova situacija, jer ko je ostavljen ne može nikako da sazna zašto je do toga došlo, u čemu je problem i razlog njegovog napuštanja te problem nalazi u sebi.

reklame

Osoba se ispituje: “Šta sam pogrešno učinio/la?”, “Je li njemu/njoj ikada bilo stalo do mene”, “Je li mu/njoj se nešto dogodilo”, što ostavlja dugotrajne posledice na samopouzdanje, pogotovo ako već imaju prethodnih problema s njim, saznajemo sa Psychology Today.

Zbog sledećih razloga često dolazi do ghostinga – možda nekome pomognu da razumeju zašto je to druga osoba uradila i onima koji to rade da se zapitaju sledeći put da li žele da to priušte nekoj osobi.

Izbegavanje sukoba

S ovim se misli na svaki tip direktne komunikacije koja bi mogla da razljuti ili uzruja drugu osobu. Mnogi (ako ne i svi) ljudi skloni su izbegavanju konflikta i radije bi otšetali iz situacije koja bi mogla da dovede do njega. Strah od ljutitih odgovora, poput vikanja, kritikovanja, plakanja i izbegavanje emocionalnih reakcija su vrlo uobičajeni. Kada te neko iznenadno napusti, to ne znači da si nužno nešto pogrešno uradila; prije će biti da osoba s kojom si izlazila nije mogla da bude direktna u komunikaciji s tobom. To je sve stvar emocionalne zrelosti individualca, a to je veština koja mora dase razvija i raste tokom vremena.

Strah od emocionalne intime

Ovo je vrsta straha od dopuštanja samoj sebi da ti bude jako stalo do neke osobe i prihvatanje činjenice da je i toj osobi jako stalo do tebe. Oni koji imaju problem s ovim strahom mogu biti u vezi mesec ili dva, čak i godinama, ali sebi pritom ne dopuštaju nikakvu vrstu emocionalne povezanosti. Do samog trenutka kad neko nestane u vezi, može se činiti da je sve savršeno i da se ne primećuju nikakve anomalije u odnosu, a onda neki okidač dovede do toga da jedna osoba, u strahu od emocionalne povezanosti, jednostavno nestane.

Narcisoidna ličnost

Narcisi nisu empatični na emocionalni bol koji bi osoba sa kojom izlaze mogla da proživi. Manjak empatije je temeljna osobina narcisa i verovatno razlog za neke situacije ghosting-a. Ako si imala dovoljno vremena da upoznaš osobu koja te napustila bez ijedne reči, verovatno si primetila i neke druge njegove osobine u kojima manjka obzira prema drugima

Strah od nasilne reakcije

Ređe se događa da osoba odjednom nestane jer ju je strah eventualne agresivne reakcije, napada koji bi mogao da se dogodi ako uživo prekine s nekom osobom. To je u psihološkom smislu pre način samoobrane nego ghosting-a, ali i dalje može biti kobno za drugu osobu.

Nijedan od ovih razloga ne opravdava iznenadno nestajanje osobe iz veze s drugom, ali možda pomognu nekim osobama da uvide zašto ih je neko napustio i da problem nije u njima. Ako si i ti sama u situaciji da želiš nekoga da ghost-uješ, probaj da razumeš kakvu situaciju ćeš napraviti i kako će tvoji postupci uticati na tu osobu i njegovu/njenu budućnost. I jednostavna poruka ili jedna rečenica su bolja od nikakve.

miss7zdrava.24sata.hr

loading...