Tvoj život ide dalje bez obzira na ljubavni krah: 4 stvari koje treba da uradiš posle raskida dugogodišnje veze
Foto: freepik.com

Raskid nijedne ljubavne veze nije jednostavan, a posebno kada su partneri u njoj proveli mnoge godine, bilo da se radilo o braku ili ne. To je period u kojem nam se čini da nam je život stao, što posebno dolazi do izražaja kada mi nismo bili ti koji su prekinuli odnos.

Psihološkinja i psihoterapeutkinja Katarina Levatić savetuje kako se što lakše nositi s tom situacijom te upozorava da su sva osećanja koja su pritom prisutna potpuno razumljiva i normalna. Kada dođe do prekida dugogodišnje veze, u manjem broju slučajeva radi se o uzajamnoj odluci i dogovoru oba partnera da više nisu srećni zajedno i da je vreme da krenu dalje. Ovo je možda i najbezbolnija varijanta takvog prekida.

U većini slučajeva ipak to učini jedan od partnera, obično nakon nekog incidenta, nakon ‘kapi koja je prelila čašu’. Iako se tada drugi partner često oseća odbačeno, realno, i on sam kada bi se iskreno pogledao u ogledalo, postao bi svestan da se takav ishod već dugo nazirao, bez obzira na to ko bi učinio taj korak. Dugogodišnje veze ne pucaju preko noći, ističe psihološkinja. Mnogima tada teško pada nošenje sa samim sobom i činjenicom da odjednom moraju pronaći neki novi način života te se ponovno usmeriti na sebe.

reklame

Prekid dugogodišnje veze ima uticaja na gotovo sve aspekte našeg života. Često nakon niza provedenih godina zajedno partneri imaju zajedničke prijatelje, zajedničkog ljubimca, često su iza njih već određena zajednička finansijska ulaganja, a neretko im se i poslovi isprepliću.

Ne samo to, nego nakon tolikih zajedničkih godina često prestanemo o sebi razmišljati kao ‘ja’ i o sebi razmišljamo kao ‘mi’. I onda odjednom, opet sami. Teško nam je prisetiti se kako je to uopšte bilo.

Koliko god to bilo teško, važno je prihvatiti novonastalo stanje i raditi na sebi. Psihološkinja  upozorava na ključne korake koji će nam to olakšati.

Promenite percepciju

Većinu ljudi u toj situaciji muči usamljenost i strah da će zauvek ostati sami. Čak i kada pomisle da bi sa nekim mogli pokušati ponovo, javlja se strah od toga hoće li to biti još nekoliko protraćenih godina. Iako je takav strah razumljiv, važno je poraditi na promeni percepcije jer s takvim pogledom možemo sebe ozbiljno ograničiti.

Tvoj život ide dalje bez obzira na ljubavni krah: 4 stvari koje treba da uradiš posle raskida dugogodišnje veze
Tvoj život ide dalje bez obzira na ljubavni krah: 4 stvari koje treba da uradiš posle raskida dugogodišnje veze

Kao prvo, nijedno vreme nije protraćeno. Kada donosimo neke odluke, one se čine kao najbolje moguće jer ih inače ne bismo ni doneli da nije tako. Niko od nas nije vidovit da može predvideti kako će bilo što u životu završiti. Dugogodišnja veza donosila nam je i nešto dobro, iako je to u trenucima raskida teško osvestiti. To može biti sigurnost, jednostavnost, predvidljivost, osećaj da se ne moramo truditi da bismo se nekome dopali.

Učite iz prošlosti

Ako se veza i nije uspešno završila, to samo znači da iz nje možemo mnogo toga naučiti za budućnost. Sasvim je normalno i važno da dopustimo sebi da odtugujemo gubitak te veze i tog odnosa. Ipak, umesto da previše vremena trošimo na tugovanje, energiju ćemo bolje utrošiti ako iskoristimo vreme tako da vidimo što se to događalo u tom odnosu, zašto su se događale stvari koje su se događale i, ono najvažnije, koja je naša uloga u tome.

Ponekad to možemo učiniti sami, a ponekad je korisno to učiniti uz pomoć terapeuta. Kada odradimo taj korak, gotovo je sigurno da nova veza neće ponavljati stari scenario, nego da ćemo upravo zato što smo iz neuspele veze mnogo toga naučili, moći stvarati neku kvalitetniju vezu u budućnosti.

loading...