TRAČARENJE I OGOVARANJE
Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Stručnjaci tvrde da je tračarenje i ogovaranje najvitalniji vid komunikacije. Svi se bave nekom vrstom ogovaranja, pa bili oni bogati ili siromašni, doktori nauka ili domaćice, muškarci i žene. Jedino po čemu se razlikuju je izbor tema: žene najviše vole da ogovaraju druge žene i njihov fizički izgled i ljubavni život, dok se muškarci u svojim trač partijama više bave socijalnim i sportskim temama i statusom.

Kada očekujemo da čujemo sočne detalje iz nečijeg života ili, na primer, znamo da ćemo sa najboljom prijateljicom popodne provesti u tračarenju, aktiviraju se receptori u mozgu koji pojačavaju lučenje hormona sreće. Stoga je ogovaranje najzdravija vrsta razgovora, jer se pomenuta aktivnost vidno smanjuje kada pričamo o drugim temama kao što su vremenske prilike ili aktuelna politička situacija. Statistike tvrde da muškarci 55% vremena koje provedu u razgovorima tračare, dok dame na to potroše čak 67% svog vremena. Takođe, na tračarenje potrošimo u proseku sedamnaest i po meseci života, ili otprilike sedam dana mesečno.

TRAČARENJE I OGOVARANJE
foto: Ambro

Osim društvene funkcije, tračarenje može biti dobar način za opuštanje. Naučno je dokazano da ogovaranje (dobronamerno) u umerenim dozama popravlja raspoloženje, deluje relaksirajuće, pruža priliku da pobegnemo od sumorne stvarnosti, jača veze. Ipak, da bi ogovaranje imalo pozitivno dejstvo, moralo bi da zadovoljava osnovna pravila pristojnosti. To praktično znači:

  • Širite tračeve koji su zabavni i izazivaju smeh. Po želji dodajte neku svoju duhovitu opasku koja neće da naškodi predmetu trača.
  • Kada se šalite na tuđi račun, ne zaboravite da ispričate i neku smešnu zgodu iz svog života.
  • Ako mislite da priča koju ste čuli nije tačna, ne širite je dalje. Ukoliko vam teško pada da to prećutite, zamislite sebe na mestu te osobe. Kako biste se vi osećali da o vama šire slične glasine?
  • Pazite šta kome pričate. Birajte prijatelje kojima ćete poveriti trač. I, nikada ne ogovarajte osobe koje su vam veoma bliske ili one sa kojima ste u sukobu!
reklame

Žene više zanimaju tračevi o poznatima nego njihovo zdravlje. Tekstove o zdravlju dame najčešće previde, ali zato maltene napamet znaju sve najnovije tračeve o slavnima, potvrdilo je najnovije britansko istraživanje. Ispitano je više od hiljadu žena i čak 64% njih zna ko se u svetu slavnih i bogatih rastao sa mužem, ko ima novčanih problema i ko je najbolje obučen, dok samo 32% žena zna na kom mestu mogu da urade kontrolni pregled dojki ili koji su simptomi najčešćih ženskih oboljenja.Sve popularnije, tzv. internet tračarenje, postalo je glavna razbibriga ljudima širom sveta, ako je verovati statistikama. Na mreži postoje desetine sajtova posvećenih tračevima i skandalima, a broj korisnika meri se milionima. Na ovakvim sajtovima mogu se pronaći najneverovatniji podaci, a često se događa da poznati ove stranice koriste u marketinške svrhe, odnosno sami, pod tuđim imenom, iznose poverljive informacije o svom životu, koje na taj način dospevaju u medije.

conopljanews.net
Image courtesy of stockimages/Ambro at FreeDigitalPhotos.net

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.