Minerali

Minerali su izuzetno važni za zdravlje, a putem hrane se neprekidno obnavljaju u našem organizmu. Pročitajte u kojim ih namirnicama možete naći, kako da prepoznate kada vašem organizmu nedostaju i čime doprinose našem zdravlju.

Bakar

reklame

Pomaže pri apsorpciji gvožđa, učestvuje u bojenju kose i kože, u oblikovanju kostiju, vezivnog tkiva i hemoglobina. Znaci da ga nema dovoljno su malokrvnost, opadanje kose, opšta slabost tela. Prirodni izvori: džigerica, neljuštene žitarice, mahunarke, lišće povrća, kukuruz, kelj, kupus, špargla, krompir, ribizla.

tablica vitamina

Cink

Nužan je za razvoj reproduktivnih organa i za normalan rad prostate, sastavni deo insulina. Učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata, podstiče brži oporavak od povreda i opekotina. Znaci da ga nema dovoljno su zaostalost u seksualnom sazrevanju, neplodnost, umor, gubitak osećaja za ukus i miris. Prirodni izvori: neljuštene žitarice, pivski kvasac, zelena salata, jaja, riba, džigerica, spanać, pečurke, semenke bundeve, jabuke, kruške, kelj, šargarepa, špargla.

Fluor

U prirodnom obliku Fluor on je neophodan za stvaranje kostiju i zuba. Znaci da ga nema dovoljno su loši zubi, pucanje zuba, lomljive kosti i deformacije kostiju. Prirodni izvori: ribizla, trešnje, spanać i šargarepa.

Fosfor

Nužan je za stvaranje noktiju i zuba, potreban je za normalnu životnu aktivnost i važan za metabolizam jetre i ćelija kože. Znaci da ga nema dovoljno su gubitak apetita, zaostajanje u telesnom razvoju, manjak minerala u kostima. Prirodni izvori: sva hrana bogata belančevinama (piletina, meso, jaja, riba, rakovi, školjke, neljuštene žitarice), mahunarke, paprika, spanać, šargarepa, kelj, pečurke, karfiol, špargla.

Jod

Bitan za normalan rad štitne žlezde, a stoga i celog metabolizma, smanjuje nervnu napetost. Znaci da nedostaje su rast štitne žlezde, gojaznost, malokrvnost, lupanje srca, razdražljivost. Prirodni izvori: riba, alge, jodirana so, ulje od riblje jetre, spanać, jaja, cvekla, krastavci, pečurke, luk, zelena salta, rotkvice, špargla, zelje, šargarepa, paradajz, krompir, pomorandže, jagode.

Kalcijum

Važan je u trudnoći, kao i za dojenje, služi za stvaranje kostiju, koristan je za prevenciju upala i hemoragiju. Učestvuje u održavanju ravnoteže kalcijum-fosfora u telu. Znaci da nedostaje su lupanje srca, nesanica, grčenje mišića, nervoza, krvarenje desni. Prirodni izvori: mleko, povrće s kojeg se jede lišće, kelj, karfiol, šargarepa, zova, patlidžan, keleraba, repa, grašak, špargla, artičoke, slačica, orasi, bademi, ovas, kavijar, puževi, školjke, citrusi.

Kalijum

Podstiče izlučivanje hormona i pročišćavanje krvi u bubrezima, učestvuje u prenošenju informacija kroz nervni sistem. Važan je i za normalne mišićne funkcije, reguliše izlučivanje tečnosti iz organizma, pomaže pri očuvanju gipkosti i mekoće tkiva. Pospešuje oksidacijske procese, sintezu belančevina i glukoze i tako utiče na otpornost organizma. Znaci da nedostaje su nervni poremećaji, opšta slabost, nesanica, tvrda stolica, mišićne tegobe. Prirodni izvori: jabuke, jabukovo sirće, alge, tikva, paprika, celer, spanać, krompir, zelje, paradajz, soja, karfiol, kesten, peršun, kelj, većina lisnatog povrća, ananas, kruške, grožđe, banane, neljuštene žitarice.

Kobalt

Pomaže u stvaranju hemoglobina i učestvuje u razgradnji vitamina B12. Znaci da nedostaje su krvarenja, opšta slabost, razdražljivost.
Prirodni izvori: jabuke, paradajz, zelje, lišće repe, krompir, luk, cvekla.

Magnezijum

Pomaže u iskorišćavanju kompleksa vitamina B i vitamina C u organizmu, kao i kalcijuma, fosfora i kalijuma. Neophodan je za oblikovanje kostiju; poznat je kao prirodno umirujuće sredstvo. Znaci da nedostaje su potištenost, razdražljivost, drhtavica, grčenje mišića, nepravilan udeo belančevina u razmeni materija, oštećenja i nepravilnosti kod bubrežnih belančevina. Prirodni izvori: pšenične klice, neljuštene žitarice, riba, badem, mleko, sir, kavijar, puževi, artičoke, repa, zova, lisnato povrće, soja, limun.

Mangan

Učestvuje kod metabolizma masnoća i belančevina, pri stvaranju seksualnih hormona i u njihovom rastu. Znaci da nedostaje su vrtoglavica, slušne smetnje, zaostalost u telesnom razvoju, neplodnost, teška mišićna slabost. Prirodni izvori: neljuštene žitarice (posebno mekinje), jaja, mahunarke, banane, lisnato povrće, džigerica, orasi, ananas, pomorandže, kajsije, pšenične klice, artičoke, krastavci.

Natrijum

Pomaže pri održavanju normalnog nivoa tečnosti u telu, nezamenljiv je pri stvaranju sone kiseline, održava minerale u krvi omogućujući im tako normalno kretanje po telu, reguliše Ph vrednost tečnosti u telu. Znaci da nedostaje su gubitak apetita, stomačni gasovi, tromost mišića. Prirodni izvori: so, mleko, sirova hrana, riba, šargarepa, zelena salata, živina, meso, alge, krompir, kelj, celer, paradajz, trešnje, breskve.

Sumpor

To je mineral lepote: podstiče sintezu kolagena, stvaranje i održavanje tkiva, pomaže jetri da izlučuje žuč. Znaci da nedostaje su krhki nokti i kosa. Prirodni izvori: paradajz, repa, crveni luk, celer, mahunarke, zelje, orasi, jaja, klice žitarica, cvekla, karfiol, kelj, salata potočarka, artičoke, špargla, ribizla.

Gvožđe

Bitno je za stvaranje hemoglobina, pojačava otpornost prema stresu i organskim bolestima. Znaci da nedostaje su malokrvnost, tvrda stolica, smanjena otpornost prema bolestima. Prirodni izvori: džigerica, jaja, neljuštene žitarice, spanać, peršun, grašak, šargarepa, soja, ribizle, maline.

(nastavak na sledećoj strani)

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.