Posebnu pažnju obratite na sledeće proizvode:
E123 i E110 u gumenim bonbonima, čokoladnim bonbonima, pudingu sa šlagom u plastičnim čašicama, zaleđenoj ribi, topljenim sirevima za mazanje, pudingu od vanile, a E102 i E110, u gotovim sosovima raznih vrsta.
Tehnološki obrađena hrana je biološki mrtva i ima kratak rok trajanja; zato su nužno potrebni hemijski dodaci koji produžuju rok trajanja kako u skaldištima tako i na policama uprodavnicama.
Takođe, tu su i konzervansi označeni od E200 do E290, koji mogu uzrokovati dole nabrojane zdravstvene probleme, odnosno negative posledice:
E210 – astma, neurološke teškoće, hiperaktivnost dece
E211 – astma
E216 – alergije
E218 – kožne alergije
E220 – astma, uništava vitamin B1
E235 – mučnina, povraćanje, proliv, nadražaj kože, anoreksija
E249 – poremećaj prenosa kiseonika, glavobolje, loša koncentracija, poteškoće sa disanjem
E250 – potencialni kancerogen, u želucu stvara nitrozamine, hiperaktivnost dece
E251 – u organizmu se pretvara u nitrit
E252 – hiperaktivnost, potencialno kancerogen, malokrvnost, štetan za bubrege, zabranjen u nekim zemljama
E261 – neka ga izbegavaju ljudi sa oštećenjem bubrega
E264 – mučnine, povraćanje
E280 – uzrokuje migrene
E281 – uzrokuje migrene
E290 – povećava dejstvo alkohola
Oksidativni procesi i promene pH vrednosti ubrzavaju razgradnju hrane, pa neki prizvođači dodaju sledeće opasne hemikalije:
E302 – uzrukuje stvaranje kamena u buregu
E310 – nadražaj želuca i kože
E319 – mučnina, povraćanje, delirijum, smrtonosna doza je 5g
E320 – alergije, hiperaktivnost
E325 – neka ga izbegavaju deca netolerantna na laktozu
E339 – narušava ravnotežu između kalcijuma i fosfora
E363 – zabranjen u nekim zemljama
E370 – zabranjen u nekim zemljama
E375 – loš za jetru, podiže nivo mokraćne kiseline, gastritis
E380 – loš za jetru i sluznicu zeluca
E385 – zabranjen u nekim zemljama
Stabilizatori su hemikalije koje se koriste za zgušnjavanje namirnica i označene su brojevima od E400 do E495. Pomenuta grupa je seldeća:
E407 – uzukuje čir
E412 – mučnina, grčevi u stomaku, snižava nivo holesterola
E413 – izaziva alergije
E414 – nadraženje sluznice, alergen
E416 – moguće su alergije
E420 – loš za zeludac, nije dozvoljen za dečju prehranu
E421 – proliv, mučnina, povraćanje, loš za bubrege
E432 – zabranjen u nekim zemljama
E450 – remeti ravnotežu vode u arganizmu
E461 – gasovi, obstrukcija tankog creva
E463 – zabranjen u nekim zemljama
Sredstva protiv zgrušnjavanja nalazimo pod oznakama od E500 do E585:
E503 – nadražuje sluznicu
E508 – problemi sa zelucem
E510 – neka ga izbegavaju ljudi s bolesnim bubrezima i jetrom
E513 – zabranjen u nekim zemljama
E514 – remeti ravnotežu vode u organizmu
E553 – može da izazove rak želuca
E554 – teškoće s placentom kod trudnoće, alchajmerova bolest
Emulgatori pod oznakama od E620 do E640 koriste se u veštačkim aromama:
E620 – neka ga izbegavju deca
E621 – glavobolja, žeđ, vrtoglavica, grčevi u stomaku, proliv, aritmija, zabranjen u proizvodima za decu
E622 – mučnina, povraćanje, proliv
E626 – može uzrokovati giht
E627 – može uzrokovati giht, zabranjen u prizvodima za decu
E629 – može uzrokovati giht
E631 – može uzrokovati giht
E633 – može uzorkovati giht
E635 – može izazvati promene na koži, zabranjen u mnogobrojnim zemljama
Emulgatori koje se koriste kao veštački zaslađivači grupisani su pod oznakama od E900 do E1520:
E905 – moguć rak pobavnog trakta
E907 – zabranjen u nekim zemljama
E924 – mućnina, povraćanje, proliv
E925 – kancerogen, uništava biološku vrednost hrane
E927 – zabranjen u nekim zemljama
E950 – spada među najopasnije aditive, loše utiče na štitnu žlezdu
E951 – alergije, migrene, vrtoglavica, smetnje kod vida, sluha i ukusa, remeti pamćenje, depresija, uzročnik nekih degenerativnih bolesti (multipla skleroza, parkinsonova bolest), hormonski poremećaji
E952 – migrene, potencialno kancerogen, zabranjen u SAD i Engleskoj
E954 – izaziva rak kod životinja
E967 – kamen u bubregu, diuretik
E1505 – metaboliše se u etanol
E1520 – može da izazove infarkt, loše utiče na nervni sistem, dermatitis
O emulgatorima u kozmetičkim proizvodima pisaćemo nešto više u drugom članku.