Griz knedle
Griz knedle

Griz knedle služiti tople ili hladne. Odlične su i dan, dva posle.

SASTOJCI:

1 l mleka
250 g griza
250 g prezle
6 supenih kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
pekmez po želji
ulje

reklame

PRIPREMA:

1. U mleko umešati 4 kašike šećera i zagrejati ga da bude vrelo.

2. U mleko postepeno sipati griz, neprestano mešajući.

3. Ostaviti da se malo ohladi, da bude mlako.

4. Vlažnim rukama oblikovati knedle i šufnudle. Za knedle, odvojiti malo smese, napraviti lopticu, spljoštiti je, na sredinu staviti jednu kafenu kašiku omiljenog pekmeza, pa opet formirati lopticu. Za šufnudle, odvojiti malo smese, napraviti lopticu, pa je između dlanova formirati u valjak.

5. U tepsiju nasuti ulja tek toliko da pokrije dno. Na laganoj vatri propržiti prezlu desetak sekundi.
6. Knedle i šufnudle spuštati u prezlu dok je tepsija još uvek na ringli. Ne mešati ih kašikom, nego pomerati tepsiju tamo-vamo kako bi se knedle i šufnudle prevrtale i valjale po prezli. Neka ovaj postupak traje bar jednu minutu, da se sve blago zapeče.

Nakon što su se fino uvaljale u prezlu sa svih strana, tepsiju skloniti sa ringle, gotove knedle i šufnudle vaditi sa strane, pa onda početi sa novom turom.

Tepsiju vratiti na ringlu pa ponoviti postupak. Od ove količine mleka i griza, dobiju se otprilike tri takve ture.

7. Kada je sva smesa iskorištena i knedle i šufnudle su gotove, tada u ostatak prezle dodati dve kašike šećera i jednu kesicu vanilin šećera. Dobro promešati i time posuti knedle i šufnudle.

POSLUŽIVANJE:

Služiti tople ili hladne. Odlične su i dan, dva posle.

Recepti za sve

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.