Kupina, je višegodišnji grm koji može dostići visinu do 3 metra.
Primena kupine u lečenju je duga dve hiljade godina. Istorija otkriva da su Grci i Rimljani koristili njene plodove, lišće, koru i korenje u lečenju brojnih bolesti, od blagih infekcija do otrovnih ugriza.
Tokom 18. veka u Europi je bila toliko popularna za lečenje gihta da je zbog toga nazvana „giht bobica“. Nedavna istraživanja samo opravdavaju njenu istorijsku terapeutsku primenu.
Kupine sadrže vitamin A, B1, B2, B3, B6, vitamin C, folnu kiselinu, vitamin E i K. Mineralni sastav uključuje kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i cink.
Avgust je doba kada stižu kupine na zelenim pijacama i našoj trpezi. Obradujte ukućane i napravite osvežavajuću tortu od kupina.
SASTOJCI
- – 1/2 kg kupina
- biskvit za tortu
- 1/2 l slatke pavlake
- 1 puding od jagoda
- 250 g maslaca
PIRPREMA
1. Skuvati puding po uputstvu sa kesice, ohladiti ga i umiksati maslac, ostavljen da postigne sobnu temperaturu.
2. Biskvit za tortu (kupljen ili prethodno napravljen) posuti sokom od kupina, pa ga premazati pudingom i posuti kupinama, predhodno opranim i dobro oceđenim.
3. Na kraju tortu premazati slatkom pavlakom, koja je prethodno umućena u čvrst šlag, i staviti je u frižider da se ohladi.
4. Prilikom serviranja komade torte dekorisati celim kupinama.