RECEPT PILAV ZA POČETNIKE

Pilav je jedno predivno, jednostavno jelo i prava je štete ne umeti ga napraviti.Sprema se brzo, 35-40 min, i nikada nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Sastojci:

Jedna-dve glavice luka

reklame

jedna srednja šargarepa

Određena količina mesa (500-700gr piletine, junetine, ćuretine, svinjetine, dovoljno je za 4-5 osoba)

jedna šolja pirinča

varjaču začina za soljenje

može i malo mlevene paprike

malo peršunovog lišća

Priprema:

Luk sitno iseckajte i prodinstajte. Kada luk dobije lepu zlatnu boju, određenu količinu mesa spustite na luk, promešajte i na tihoj vatri pustite da se dinsta sve dok meso ne pusti vlastiti saft.Šerpu je najbolje držati poklopljenu, a povremeno promešajte meso i ako treba dospite malo vode kako se meso ne bi lepilo za dno.Za to vreme odmerite jednu šolju pirinča i sipajte ga u neku dublju posudu u kojoj ćete ga proprati.Najbolje je da prvo naspete vodu preko pirinča kako bi se trunčice ljuske koje možda ima odvojile i zajedno sa vodom prospite svu nečistoću.Kad ste pirinač dobro oprali ocedite vodu i ostavite ga.Sada prekontrolišite meso.Ono treba da je napola gotovo i da se krčka u dovoljno safta.Tada pospite varjaču začina c i vrlo malo aleve paprike, malo peršunovog lista, ako imate, sve promešajte i saspite pirinač. Promešajte pirinač sa sastojcima koje ste sve stavili i i dospite u jelo još tri šolje vode.Promešajte sve, pojačajte temperaturu da jelo provri.Čim voda koju ste dosuli krene da vri smanjite vatru na najmanje i pustite jelo da krčka.Primetićete da pirinač bubri, a voda nestaje i posle dvadesetak minuta probajte da li je zrno sasvim meko.Jelo isključite kada još uvek ima vidljive tečnosti i ostavite na toplom . Sva suvišna tečnost će nestati, a pilav ostaje mekan i rastresit.

Za pirinač koji na kraju ima onaj poželjni i primamljivi staklasti sjaj najbitnije je da količina vode bude odgovarajuća.Ukupna količina tečnosti koja se sipa u ovo jelo je u srazmeri 1 šolja pirinča – 3 šolje vode. Međutim jako je bitno da u tu ukupnu količinu vode zaračunate i onu tečnost koja se stvorila krčkanjem sastojaka.Ako preterate s vodom vaš pilav će na kraju izgledati kao da je kuvan na pari. Zato pre dosipanja vode procenite koliko je zapravo treba da bi zadovoljili srazmeru 1-3 …

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.