Ovaj aromatični sir možete koristiti kao dodatak uz ribu, kao predjelo sa šunkom ili samo kao uz vino. Začine možete prilagođavati svom ukusu, menjati i stavljati one koje najviše volite.
Ako ne volite ljuto, ne morate stavljati ljutu papriku i biber. Umesto mlevenog bibera možete koristiti i biber u zrnu. Za malo jači miris i ukus, možete dodati i 2‐3 čena belog luka, ali u komadu.
Sastojci:
1 šoljica mešavine iseckanog svežeg začinskog bilja (list peršuna, origano, bosiljak, ruzmarin)
250 gr feta sira (ili nekog drugog slanog sira)
1 iseckana sveža ljuta crvena paprika ili na vrh kašikice suve tucane ljute paprike (količinu možete prilagoditi svom ukusu za ljuto)
malo mlevenog bibera
maslinovo ulje
i staklena tegla sa poklopcem.
Priprema:
U veliki tanjir izručite mešavinu začinskog bilja, biber i iseckanu ljutu papriku. Ako nemate sveže, možete koristiti i suve začine. Feta sir isecite na kockice. Pažljivo ih (da se ne
raspadnu) uvaljajte u mešavinu začina, složite u teglu i sve prelijte maslinovim uljem, toliko da prekrije sir. Teglu sa sirom, začinima i uljem zatvorite, stavite u frižider i ostavite
da odstoji 4‐5 dana kako bi sir upio sve mirise i ukuse.
Ovako odstojali aromatični sir možete koristiti kao dodatak uz ribu ili kao predjelo sa šunkom ili samo uz vino…
Začine možete prilagođavati svom ukusu, možete ih menjati i stavljati one koje najviše volite.
bgonline.rs