Recept kako napraviti ćevape će vam sigruno ostati u sećanju. Sigurno je među vama malo onih, koji sa lakoćom mogu odoleti lepim i ukusnim ćevapima.
Kako bi ste ih i sami napravili i njima obradovali sebe i ljude za svojom trpezom potrebno vam je:
– Pola kilograma mlevenog mesa. U zavisnosti od želje možete izabrati mleveno svinjsko ili mleveno juneće meso.
– Zatim pola dcl mineralne vode.
– Kašika prezli ili malo starog hleba koji ćete umočiti u mineralnu vodu.
– So i biber, i malo belog luka po želji.
Kada ste obezbedili potrebne sastojke, na redu je da znate i način pripreme:
Najpre dobro sjedinite gore navedene sastojke. U meso dodajte najpre mineralnu vodu, a zatim i prezle ili hleb, jaje i začine po želji. Mešajte masu sve dok ne postane sasvim kompaktna.
Kada je masa dobro sjedinjena i kompaktna, stavite je u frižider da odstoji oko dva sata.
Nakon što je odstajala, masu oblikujte u ćevape koji će biti u dužini i debljini po vašoj želji. Možete ih oblikovati rukama, tako što ćete meso oblikovano u loptice valjati između dlanova ili možete loptice mesa provlačiti kroz otvor plastične flaše koju ste predhodno presekli, kako bi mogli njom da rukujete.
Kada su ćevapi oblikovani, spustite ih u tiganj sa prethodno zagrejanim uljem ili na roštilj, u zavisnosti od toga kako želite da ih pripremite.
Gotove ćevape servirajte uz sitno iseckan crni luk ili pomfrit i uz lepinju ili hleb, kao i uz začine po želji.
Prijatno!