tahini, tahini pasta, susam, recept, humus, pixabay

Tahini je dosta zastupljen u mediteranskoj kuhinji, ali i u azijskim zemljama. Sasvim ga je jednostavno napraviti, a pošto ima mnogo kalcijuma i proteina omiljen je kada je u pitanju veganska i vegetarijanska ishrana.

Ova pasta ili namaz se dobija mlevenjem semenki susama (bele, smeđe ili crne), oljuštenih, a u Aziji se melje neoljušteno seme i konzumiraju ga poput humusa i alve.

Ostala nam je prva zabeleška o tahiniju iz 13. veka u jednom arapskom kuharu, ali raširio se na Indiju, Koreju, Japan, a koriste ga i u balkanskim zemljama.

reklame

Iako je izrazito kaloričan (gotovo 600 kcal na 100 gr) tahini spada u zdravu hranu, jer je dobar izvor vitamina B kompleksa, fosfora, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, ali i zdravih masnih kiselina – omega 3 i omega 6. Poprilično je zdraviji od putera od kikirikija, kome je najsličniji, pa je bolje da ga uvek zamenite tahinijem…

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.