Ovo je džem neuporedive boje – nije ni čudo što ga zovu “ćilibar”! Zahvaljujući prelepom ukusu i aromi vanile, uskoro će biti najtraženiji na vašoj trpezi…
Sastojci:
– 1 kg nektarina
– 2 neprskana limuna
– 1 štapić vanile
– 1 kesica sredstva za pripremu džema
– 700 g šećera
Priprema:
Nektarine operite, očistite od koštica i sitno naseckajte. Limunove dobro operite, presecite ih na pola i iscedite sok, a kore sačuvajte. Štapić vanile presecite po dužini, pa tupom stranom noža sastružite semenke. U široku šerpu stavite isečene nektarine, prelite ih limunovim sokom i dodajte im semenke i štapić vanile kao i polovine isceđenih limunova. Dobro promešajte, pa ostavite da odstoji neko vreme da se pomešaju ukusi. Sredstvo za kuvanje džema pomešajte s delom šećera (prema upustvu na pakovanju) i pospite ga po nektarinama i dobro promešajte.
Stavite na srednje jaku vatru. Kad provri, polako dodajte ostatak šećera, neprestalno mešajući i pustite da ponovno provri. Kuvajte još 3 minuta. Maknite sa vatre i skinite penu s površine, pa još vruć džem ulijte u zagrejane sterilizovane tegle. Dobro zatvorite i ostavite da se potpuno ohladi.
www.lisa.rs