PSIHOLOZI SAVETUJU: Zaboravi na novogodišnje želje i odluke. Tek kad sastaviš ovakav spisak ima da ti krene u životu

Psiholozi kažu da novogodišnje odluke praktično nemaju smisla, samo 8% onih koji donose odluke jesu uspešni (mada, za one koji zapisuju svoje odluke kažu da su 10 puta uspešniji da ih ostvare). Ipak, ovakva statistika ne sprečava nas da prebiramo po životu i tražimo nešto od budućnosti, ali na malo drugačiji način.

Nova godina je, i praktično je nemogiće ne gledati unazad i misliti o tome šta je moglo, i šta bi moglo u budućnosti da bude drugačije. Želim da smršam, da se hranim zdravo, da manje trošim i više zarađujem, da prestanem da pušim, da nađem (novi) posao, da konačno upoznam onu pravu/onog pravog – U osnovi, završavamo sa spiskom svih načina na koji se osećamo neodgovarajuće, i sa stvarima koje nismo uspeli da uradimo – piše Biz Life.

Nije ni čudo što odluke “ne rade”. Koliko često se osećate nemotivisano i nespremno da napravite promene nakon što ste čuli listu stvari koje ne volite kod sebe i u svom životu? Nismo spremni za pozitivne promene ako se osećamo loše u vezi sa samima sobom. Postoji i istraživanje na tu temu – sramota samo povećava stres i ne donosi ništa dobro. Da ne pričamo kada odluke donosimo kada smo u suštini emotivno iscrpljeni, umorni od posla i generalno, od svega.

reklame

Kako piše sajt „Psychology Today“ Novu godinu treba da započnemo upravo suprotno. Tako ove godine napravite drugačiju listu, ne odluka, već vremena kada ste se osećali sjajno. Možete ovu listu da odštampate, i svaki put kada osećate manjak samopouzdanja ili vere u sebe pročitajte naglas ovu “pohvalu samom sebi”:

OVE GODINE BIO/BILA SAM SJAJAN/A:

Bio sam hrabar kada sam:

Bio sam jak kada sam:

Bio sam uplašen, ali sam strah prevazišao kada:

Osetio sam se moćno kada:

Uspeo sam kada sam mislio da ne mogu, a to je bilo kada:

Najbolji kompliment koji sam dobio ove godine:
(Listu možete nastaviti sami)

Sada kada ste uradili svoju listu i osetili se puni pozitivne energije, vreme je da se okrenete ka budućnosti. To ćete uraditi tako što ćete napraviti drugu listu – listu strahova.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.