Pozdravi se sa cigaretama zauvek: Proveri da li je najefikasniji, ali je definitivno najukusniji način da ostaviš pušenje

Stručnjaci tvrde da čokolada može da vam pomogne da ostavite cigarete.

Nova studija pokazuje da prijatni mirisi poput čokolade i jabuke mogu da pomognu pušačima da ostave cigarete.

Od nikotinskih flastera, preko “naglog” ostavljanja cigareta, do postepenog odvikavanja, brojni su načini na koje pušači mogu da se reše ovog poroka. Sada, stručnjaci tvrde da miris jabuke i čokolade može u tome da im pomogne.

reklame

“Korišćenje prijatnih mirisa za prestanak pušenja može da ponudi novi pristup u smanjenju želje za cigaretama, a rezultati su za sada obećavajući”, kaže vodeći autor studije dr Majkl Savet.

U studiji su učestvovala 232 pušača koji su mirisali i ocenjivali različite prijatne, ali i neprijatne mirise, miris svojih cigareta i jedan “neutralan” miris. Zatim je trebalo da zapale cigaretu i da je drže u ruci, ali da ne puše.

Nakon deset sekundi, učesnici su ocenili svoju potrebu za pušenjem na skali od jedan do 100.

Bez obzira na to koji su prijatan miris pomirisali, učesnici su prijavili da su imali manju želju za cigarama. Ipak, oni koji su bili izloženi prijatnim mirisima imali su znatno manju želju za cigarama, u odnosu na one koji su mirisali nikotin ili neutralan miris.

Razlog za ovakav efekat nije još uvek sasvim jasan naučnicima.

“Naša istraživanja pokazuju da prijatni mirisi pomažu u kontrolisanju potrebe za nikotinom kod ljudi koji pokušavaju da ostave cigarete”, zaključuje dr Savet.

mondo.rs

loading...