POSUMNJAĆETE U SOPSTVENI RAZUM: Mislite da linije na slici stoje ukoso? Pogledajte ponovo...
Izvor: Twitter / Martin S Taylor @martinstaylor

Optičke iluzije predstavljaju fenomen prilikom koga mozak “netačno” obrađuje informacije koje dobija čulom vida. Razlog tome najčešće predstavlja određena kombinacija boja koja posmatraču “iskrivljuje” stvarnost.

Savršen primer optičke iluzije predstavlja “cafe walls”, optička iluzija gde se zahvaljujući izmenjenom rasporedu boja posmatraču čini kao da su horizontalne linije pod nagibom.

Ako bolje pogledate, one su potpuno horizontalne i bez nagiba

reklame

Ovu optičku iluziju osmislila je Viktorija Skaj iz Atlante a podelio je na svom Tviter nalogu poznati hipnotičar Martin Tejlor.

iluzija je nazvana po jednom kafeu u Bristolu čije su fasadne cigle izazivale ovaj neobičan vizuelni fenomen.

Naime, gostima kafića je delovalo kao da su cigle na zidu poređane tako da formiraju redove postavljene ukoso. Međutim kada se zid bolje pogleda i premeri, pokazuje se da su cigle poređane uredno, u paralelnim redovima.

Optičke iluzije poput ove zaista umeju da zbune ljude. One nas navode da preispitamo celokupan način na koji vidimo svet oko nas. Postavlja se pitanje koliko nam oči verno prenose sliku sveta i da li celokupna stvarnost izgleda potpuno drugačije od toga kako nam je naše čulo vida prikazuje…

dnevno.rs

loading...