Da li je zaista nemoguće reći ,,ne” nekome bez osećaja krivice? Ako nikad ne možete da kažete ,,ne” nekome – bilo da je to vaš šef ili neko bitan a da se posle toga ne osećate loše, to onda znači da jako teško prioritizujete svoje potrebe u odnosu na potrebe drugih. Treba da kažete ,,da” kada je zadatak izvodljiv, kada je u okviru vaših odgovornosti ili kada stvarno želite nekome da pomognete. Ali ako uvek govorite ,,da” zato što se plašite reakcije drugih na vase “ne”, onda je vreme da nešto menjate.

Pročitajte sledeće savete kako da uspešno kažete ,,NE” i da se osećate dobro kad to izgovorite:

1. Prihvatite činjenicu da ne možete sve da uradite

Svi imamo istih 24 sata i 7 dana u nedelji, piše BIZLife. Sasvim je razumno da ste nekada preopterećeni obavezama da ne možete svakome da izađete u susret. Ne reći “ne” nekome može da dovede do situacije kada nećete stići da uradite sve što ste preuzeli na sebe, pa ćete samim tim postati “neodgovorni” i “nepouzdani”. Samo shvatite da niste robot niti Supermen.

reklame

2. Shvatite da niste sebični

To što će neko pomisliti ili reći vam da ste sebični i da mislite samo na sebe nije vaša stvar. To je njihova percepcija. Kao što neko drugi smatra da je njegov problem bitniji od vašeg, ne znači da to i vi treba da smatrate. Treba sami sebi da budete na prvom mestu. Vaši projekti, obaveze i želje su često mnogo bitniji nego tuđi. Samo ponekad je u redu napraviti izuzetak.

3. Ne izvinjavajte se previše.

Možete reći izvini ali ne preterujte. Osoba će misliti da još ima šanse da se predomislite i iskoristiće vašu slabost. Budite čvrsti. Ako se mnogo izvinjavate ispašće da radite nešto što je pogrešno.

4. Preduzmite različite taktike da kažete ,,ne”:

Koristite prijatan glas i budite smireni i jasni. Ako budete zvučali previše emotivno, zbunjeno ili uznemireno, sagovornik može iskoristiti taj trenutak i nećete postići ono sto želite. Ako zvučite mirno onda će osoba videti da ste odlučni u vezi toga i da je ok reći ,,ne”.

loading...