Ne budimo lažni pravednici, u današnjem svetu pornografije i javnog srama, filmova, spotova i rijalitija punih nepotrebne golotinje, ove pesme Vuka Stefanovića Karadžića su pravi biser i blago one prave naivne i “meke” erotike koja je potekla iz naroda, piše opanak.rs

Srpska narodna poezija oduvek je obilovala erotikom. Međutim, od svih pesama koje je Vuk Stefanović Karadžić zapisao u narodu, i danas nas najviše intrigiraju one “bezobrazne” u kojima dominiraju “sramotne reči”. U njima, svakako, erotika najviše preovladava. One nisu zaslužile da budu objavljene u Vukovim zbirkama i ostale su skrajnute, piše opanak.rs. Zašto?

Svakako da nisu umetnički najvrednije, niti u rangu epskih i lirskih, ženskih, pesama sa elegičnim tonovima. Svakako je i da se razlikuju upravo zbog eksplicitnog i prostog rečnika koji se u njima upotrebljava. Međutim, ako su baš te reči zabeležene upravo u našem narodu i bile korišćene naširoko kod tog istog naroda… ako ih je i Vuk sam uneo u svoj Prvi rječnik iz 1818, nije sasvim jasno zašto od ovih pesama većina čitalaca i dan danas zazire, kao da je reč o nečemu toliko skaradnom što nije na visini Vukovog zadatka.

reklame

Iznenadiće vas koje je psovke Vuk uneo u Prvi srpski rječnik!

Kako u narodnom govoru postoje, zašto bi bilo čudno da se nađu u ostvarenjima narodnog pevača?! Tako je Vuk u Rječnik uveo reči poput guzičetina, jebucanje, kuropecanje, pičkaroš, prdačina i td. On je, kao verni etnograf, predstavio govorni narodni jezik baš kako je i čuo, i tako sačuvao autentični narodni duh od anonimnosti.

“Idi, seko, u taj šaš,

Namesti se k’o što znaš!

Neću doći da me znaš

Već ću doći da mi daš!”

U ovim Vukovim erotskim pesmama krije se prava i ogoljena slika narodnog bića koja ume da bude šaljiva i komična, ali je često i ozbiljna. U njima su najčešće neko momče i devojče koji se opklade da će provesti noć zajedno, ali da neće stupiti u seksualni čin. Devojka je ta koja se obično pokaže manje izdržljivom, a muškarac manje strpljivim. Tu su i pesme o švalerima, devojke koje se iskradaju u “šiškanje”… Čak se i polni organi izvesno predstavljaju i opisuju, te porede sa raznim predmetima ili im se pripisuju neke situacije, pa se tako svade pica i guzica, pa jedna na kraju bolje prođe od druge.

Predstavljamo vam neke od pesama iz knjige Crven ban:

Opklada momka i djevojke

Govorilo momče neženjeno,

govorilo lijepoj đevojci:

“Od’, đevojko, da se opkladimo

u tvoj đerdan i u konja moga:

da jedinu noćcu prenoćimo,

da se jedno drugog ne mašimo.”

Što rekoše, to i učiniše.

Kad je bilo oko polunoći,

al’ govori lijepa đevojka:

“O junače, obrni se k meni –

mrtvoga te majka obrtala!

Zagrli me – usale ti ruke!

Poljubi me – istrula ti usta!

Ujedi me – ispali ti zubi!”..

…nastavak na sledećoj stranici…

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.