Ako znakove uhvatimo na vreme, možda je lakše pobeći nego kad već postane prekasno

Zašto žene ostaju s nasilnim muškarcima je jedno od najčešće postavljanih pitanja, a odgovora je mnogo i uvek su vrlo kompleksni. Danas umesto tog pitanja postavljamo jedno malo drugačije – kako prepoznati da bi vaša veza mogla da postane nasilna? Ako znakove uhvatimo na vreme, možda je lakše pobeći nego kad već postane prekasno.

Preterana potreba za kontrolom

Na početku može delovati kao ljubav, ali preterana potreba za kontrolom vrlo brzo postaje jasan problem ako smo spremne da ga uočimo. Muškarac koji stalno želi da zna gde smo, s kim smo i kad smo došle kući, a uz to ima potrebu i da nam brani neke stvari nije zaljubljen… on je control freak koji ne može da podnese da si dugo bez njega.

Kontinuirano omalovažavanje

reklame

Može da krene kao simpatično zadirkivanje, ali ako se s vremenom pretvori u sve veće i sve ozbiljnije nabrajanje tvojih nedostataka, imaš posla sa psihičkim zlostavljačem… koji bi se mogao pretvoriti i u fizičkog.

Ekstremna ljubomora

Ljubomora može biti slatka i simpatična, ali može biti i prvi znak ozbiljnog problema. Ako je frajer ljubomoran na prijatelje s kojima se viđaš, posesivan i ima ispade zbog odeće koju nosiš, stvari bi mogle da postanu nasilne ako ne pristaneš da igraš po njegovim pravilima.

PITANJE JE VREMENA KADA ĆE DIĆI RUKU NA TEBE: 5 znakova upozorenja da si u vezi koja bi mogla da bude nasilna

Vređanje

U svađi nam svašta pobegne, ali ako njemu svako malo pobegnu psovke i pogrdna imena kojima te naziva, samo je pitanje vremena kad mu verbalne uvrede više neće biti dovoljne.

Izolovanje

Klasični način na koji zlostavljači obrađuju svoju žrtvu – uveriće te da si ti problem, da su svi oko tebe drugačiji i da treba da se stidiš zbog svog ponašanja. Jednom kad te slomi, veće su šanse da nećeš imati hrabrosti da se obratiš nekom za pomoć.

index.hr

loading...