Peckanje, svrab, osećaj suvoće i bol tokom odnosa: Kako negovati intimnu zonu!

Kako negovati intimnu zonu Iako su tegobe česte i značajno remete svakodnevni život, postoje načini na koje se one mogu značajno ublažiti

Peckanje, svrab, osećaj suvoće u genitalnom regionu kao i bol tokom seksualnog odnosa, simptomi su zbog kojih mnoge žene pate često se ne usuđujući da potraže pomoć lekara.

Iako su ove tegobe česte i značajno remete svakodnevni život, postoje načini na koje se one mogu značajno ublažiti, piše kodren.com

Zbog čega nastaju ovi simptomi i kako ih se možemo rešiti?

reklame

Navedene tegobe najčešće pogađaju žene u i nakon menopauze. Međutim često se se javljaju i kod mlađe populacije. Uzroke možemo podeliti u nekoliko tipova:

Hormonske promene – najčešče se javljaju u menopauzi i perimenopauzi, ali se takođe mogu pojaviti i nakon porođaja, tokom dojenja i posle primene hemio ili radioterapije. Tom prilikom dolazi do smanjenja nivoa estrogena i posledičnog smanjenja lubrikacije i vlaženja zidova vagine.

Peckanje, svrab, osećaj suvoće i bol tokom odnosa: Kako negovati intimnu zonu!

Lekovi – Lekovi za alergije ili lekovi protiv prehlade koji sadrže antihistaminike mogu dovesti do suvoće sluznice vagine i smanjiti njeno vlaženje.

Smanjen libido – u nekim situacijama suvoća vagine može biti uzrokovana nedostatkom libida i problemima u vezi sa partnerom.

Iritansi – Neke žene su alergične na hemikalije koje se nalaze u sapunima, sredstvima za higijenu, bojama ili parfemima. Njihova primena može prouzrokovati navedene tegobe u genitalnoj regiji.

Anksioznost – Psihološki i emocionalni faktori kao što su stres i anskioznost mogu dovesti do smanjenja želje za seksualnim odnosom i do izostanka vaginalne lubrikacije u situacijama kada je ona očekivana.

Peckanje, svrab, osećaj suvoće i bol tokom odnosa: Kako negovati intimnu zonu!

Mnoge žene primećuju promene na vagini i genitalnoj regiji posle menopauze. Ove promene prodrazumevaju suvoću, svrab, nelagodnost tokom seksualnog odnosa pa čak i bol. Često se javljaju i tegobe sa mokrenjem. Ove promene se mogu lečiti pomoću hormonske supstitucione terapije, estrogenskim kremovima i lubrikatnim gelovima.

Najčešći simptomi koji se javljaju su:

Bol tokom seksualnog odnosa (dispareunija) – uzrokovan manjom i suvljom vaginom koja ima manje mogućnosti za stvaranje lubrikanta. Takođe, koža oko vagine je fragilnija i može doprineti pogoršanju tegoba.

Peckanje ili osećaj suvoće u vulvi i vagini ukoliko su one upaljene i crvene.

Vaginalni sekret – beli ili žućkast sekret.

Svrab – Koža oko vagine je osetljivija i sklonija svrabu. Ovo dovodi do česanja koje dovodi do pojačanog svraba i tako stvara se začarani krug.

Peckanje, svrab, osećaj suvoće i bol tokom odnosa: Kako negovati intimnu zonu!

Urinarne tegobe – Nastaju zbog stanjivanja i slabljena tkiva oko vrata mokraćne bešike ili oko otvora uretre. Najčešće se javljaju urinarne infekcije i nemogućnost voljnog zadržavanja urina (inkontinencija).

Važno je napomenuti da ovi simptomi imati i druge uzroke, poput infekcije, te ukoliko se jave, najbolje je posavetovati se sa svojim lekarom.

Ukoliko patite od navedenih simptoma najbolje bi bilo bez straha potražiti savet svog lekara kako bi on sa preciznošću utvrdio njihov uzrok. Nega cele zone bi trebalo da bude prilagođena posebnim potrebama u skladu sa tipom tegobe. Zbog toga se savetuju posebna sredstva za higijenu kože i lubrikanti, između ostalog.

loading...