Ostanite ribetine i posle četrdesete
Ostanite ribetine i posle četrdesete

Ostanite ribetine i posle četrdesete: Čak i ako niste pre vežbali, ako počnete u četrdesetim ubrzaćete metabolizam i postići iste rezultate kao i ljudi koji se od ranih godina bave sportom.

Ne tako davno, smatralo se da je za osobe u 40-ima kasno da počnu sa vežbanjem. Danas, zahvaljujući sve većoj osveštenosti, većina žena upravo u zrelim godinama intenzivno vežba i živi punim plućima.

Tako i u ovim “najboljim godinama”, kako ih mnogi nazivaju, žene ostaju vitalne i usporavaju procese starenja, svesne svojih životnih potencijala.

reklame

Čak i ako ste duboko zagazili u četrdesete, nikada nije kasno da poradite na vašem životnom stilu i navikama. Imajte na umu da su za dobru formu i osećaj zadovoljstva ključne dve stvari – ljubav prema sebi i telesna aktivnost.

6 metoda koje će vam pomoći da ostanete fit:

Promene kroz koje vaše telo prolazi u kasnim četrdesetima normalne su i iako ih ne možete izbeći, dobrim navikama možete ih usporiti. Umesto da vas te promene obeshrabre, prihvatite ih i iskoristite kao pozitivan podsticaj.

1. Ljubav prema sebi

Mnogi poistovećuju ljubav prema sebi s narcizmom, no to je pogrešno uverenje. Ako ne volite sebe i smatrate se manje vrednim, manje zaslužnim ili sposobnim, jednostavno ne možete živeti kvalitetno. Osim toga, da biste mogli pružiti ljubav drugima, prvo morate da zavolite sebe. Redovno negujte vaše telo i duh, priuštite sebi osećaj sreće i odvojite vreme koje će biti posvećeno samo vama.

Svakog dana izdvojite barem nekoliko trenutaka kada ćete isključiti mobilni i kompjuter, kako biste bili usredsređeni sami na sebe, u potpunoj tišini.

Ne propustite: Zbog ovoga muškarci beže od vas: 4 stvari koje ti blokiraju ljubavni život

2. Pravilna ishrana

Budući da se s godinama usporava vaš metabolizam, trebalo bi da smanjite broj kalorija. Ali važno je i da ne preskačete doručak kako ne biste tokom dana imali napade gladi.

Obroke obogatite: belančevinama (10 – 35% dnevnog unosa kalorija) – za dobro pamćenje, vitaminom D (400 – 1000 IU) i kalcijumom (1000 mg na dan) – za očuvanje kostiju, vlaknima (21 do 38 grama na dan) – za dobru probavu.

Ostanite ribetine i posle četrdesete
Ostanite ribetine i posle četrdesete

3. Vežbe disanja i meditacija

Kako biste usporili starenje uzrokovano stresom, te povećali rezerve tkiva kiseonikom, radite jednostavne meditativne vežbe disanja.

Kako se izvode: Sednite na udobnu prostirku prekrštenih nogu, zatvorite oči te usmerite pažnju na dah. Dovedite udah i izdah u jednaki omjer.

Potom nekoliko puta udahnite kroz nos, pa izdahnite kroz usta, zamišljajući da s izdahom izbacujete sav stres iz tela. Opustite svaku misao. Nastavite duboko da dišete sve dok ne osetite potpuni mir i opuštenost. Praktikujte svaki dan po desetak minuta.

(nastavak na sledećoj strani)

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.